Soutěžící ve Francii neváhali vpouštět do protihráče proud

Paříž - Šokující výsledek přinesl experiment televizní stanice France 2. Pozvánku na fiktivní natáčení pilotního dílu soutěže Hra smrti přijalo 80 soutěžících. Ti měli trestat špatné odpovědi protihráče elektrošoky, dokud neztratí vědomí. Naváděla je k tomu moderátorka a publikum. Zinscenovaný experiment ukázal, že jen 16 lidí odmítlo pustit do figuranta napětí 460 voltů.

Čím více špatných odpovědí, tím víc voltů

Francouzští dokumentaristé vybrali osmdesát dobrovolníků na účast v televizní show Hra smrti. Smyslem hry bylo klást jednomu z hráčů sérii otázek. Když špatně odpověděl, ostatní soutěžící ho potrestali elektrickým šokem o napětí od 80 až po 460 voltů. Hráči stejně jako diváci nevěděli, že dotazovaný je herec, který bolest pouze předstírá.

Francii šokovala Hra smrti (zdroj: ČT24)

Christophe Nick, tvůrce pořadu:

„Podobných soutěží je spousta – třeba Fear Factor. Je jen otázka času, kdy se v nich hranice skutečně posunou až na práh smrti.“

Všichni účastníci přistoupili na princip hry. Naváděla je k tomu moderátorka soutěže a skandováním a voláním po trestu je podporovalo publikum. Pouze devět z nich přestalo, když figurant začal jevit první známky bolesti. Sedm odstoupilo, když na něj přišly mdloby. Celkem 81 procent soutěžících dohrálo hru až do konce a bylo ochotno do protivníka, který sténal a prosil o milost, vpustit 460 voltů.

Výsledek překvapil i autory pokusu

Jeden z tvůrců dokumentu, psychosociolog Christophe Nick, neskrýval překvapení. Podle něj se někteří účastníci pokoušeli odmítnout příkazy, nakonec ale souhlasili. Pokus prý dokázal, jak moc se lidé v televizní show nechají zmanipulovat. „Byli jsme překvapeni zjištěním, že 81 procent účastníků poslechlo sadistické příkazy moderátorky,“ prohlásil podle agentury AFP Nick. „Faktem je, že ve hře se stírají hranice mezi realitou a fikcí, takže i když vás partner prosí, abyste přestali, stále ve vás převládá pocit, že jste součástí hry,“ vysvětlil Nick.

Po skončení natáčení tvůrci hry hráče seznámili s tím, že byli součástí experimentu. Požádali je navíc o souhlas se zveřejněním jejich výkonu v televizi. Pouze tři z nich odmítli. „Většina z nich byla nadšena, že se účastní pokusu, který může být něčím užitečný,“ řekl Nick.

Experiment hledal odpověď na otázku, jakou moc má na lidi televize. Autoři dokumentu se nechali inspirovat prací amerického sociálního psychologa Stanleyho Milgrama, který v roce 1963 provedl podobný experiment na univerzitě v Yale. Snažil se zjistit, kam až jsou lidé schopni zajít pod vlivem autority. Chtěl tak přispět k vysvětlení psychologických příčin holocaustu.

Vydáno pod