První člověk ve volném kosmu - Alexej Leonov

Moskva - Prvním člověkem, který vystoupil do volného kosmického prostoru, byl 18. března 1965, sovětský kosmonaut Alexej Leonov. Tehdy třicetiletý Leonov vstoupil přes zvláštní vzduchovou komoru do vesmíru, kde se deset minut volně vznášel na „kosmické procházce“. S kosmickou lodí Voschod 2, od níž se vzdálil na 5,3 metru, jej spojovalo pouze zajišťovací lano. První výstup člověka do kosmu se neobešel bez potíží, Leonov se setkal s problémy, se kterými ruští vědci nepočítali.

„Nikdo nevěděl, co všechno se může stát. Byl (Leonov) na laně dlouhém asi šest metrů, a když byl na konci, tak najednou se nemohl dostat nazpátek. Rychle se to snažil smotat, což se mu nakonec podařilo,“ uvedl publicista Karel Pacner. Po odmontování vnější kamery se chtěl vrátit zpátky do lodi. „Jenže najednou viděl, že ten otvor je menší než jeho nafouklý skafandr. Nemělo smysl, aby se radil se Zemí, takže zkusil upustit skafandr, i když nevěděl, o kolik může. Prostě to zkoušel, až se mu to podařilo. Místo aby tam šel nohama, jak si to nacvičil, tak tam musel jít hlavou,“ prozradil Pacner.

Po Leonově návratu na palubu pokračoval Voschod 2, na jehož palubě byl i Pavel Beljajev, v letu a po 26 hodinách a 17 obletech Země přistál 19. března 1965.

Rozhovor s Karlem Pacnerem (zdroj: ČT24)

Od té doby jsou výstupy do kosmického prostoru běžnou součástí. Velice populární se staly díky přímým televizním přenosům výstupy na povrch Měsíce, z nichž první uskutečnil americký astronaut Neil Armstrong při misi Apollo 11 dne 20. července 1969.

Leonov se ještě jednou do vesmíru vrátil, když se v červenci 1975 účastnil prvního společného letu sovětské a americké lodi Sojuz-Apollo. Členy posádky byli vedle Leonova Valerij Kubasov, Thomas Stafford, Vance Brand a Donald Slayton.

Vydáno pod