KLDR popravila tajemníka strany. Chtěl „zničit národní hospodářství“

Soul - Severokorejský režim popravil bývalého tajemníka vládní Korejské strany práce (KSP) Pak Nam-kiho za nezdařenou revalvaci měny z loňského listopadu, kterou koncipoval a řídil. Tento krok ale ochromil skomírající místní trh a zhoršil hospodářskou situaci v zemi. Poprava byla podle těchto informací vykonána už minulý týden. Ve zdůvodnění trestu smrti bylo uvedeno, že Pak Nam-ki se jako „osoba buržoazního původu vetřela do revolučních řad s cílem zničit národní hospodářství KLDR“. Trest byl vykonán zastřelením popravčí četou. Mnozí severokorejští činitelé i značná část veřejnosti však nevěří vysvětlení, že Pak Nam-ki se spikl proti revoluci.

„Panuje přesvědčení, že vedení země udělalo z Pak Nam-kiho jen obětního beránka,“ píše agentura Reuters. Podle politologů to nasvědčuje tomu, že se vedení KLDR dostává pod silný tlak, aby řešilo problémy, které mohou narušit stabilitu režimu.

Pak Nam-ki, donedávna nejvyšší finanční odborník režimu ve funkci tajemníka vládní strany, byl ze svého postu odvolán asi během února. Revalvace, při níž byly staré bankovky měněny za nové v poměru 100 wonů k jednomu, měla zabránit tržním aktivitám v komunistické KLDR, ale místo toho se obchod prakticky zastavil a ceny prudce stouply.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Pchjongjang se výměnou bankovek pokusil znehodnotit úspory, které si doma schovávala rašící třída obchodníků černého trhu, aby je v Číně směnila za potraviny a další zboží, jež se běžně do KLDR nedostane. Pokud by si někdo chtěl tyto úspory vyměnit za nové bankovky nebo uložit v bance, hrozilo by mu obvinění z nelegálních obchodních aktivit mimo systém centrálně plánovaného hospodářství.

Severní Korea: hladomor a pašování jídla

Jihokorejský deník Tong-A ilbo s odvoláním na etnické Korejce žijící na čínské straně hranice s KLDR informoval v únoru o případech hladomoru v severokorejském pohraničním městě Sinidžu. Jeho obyvatelům se přitom obvykle vedlo lépe než zbytku země díky obchodu s Čínou. Objevily se také zprávy o střetech mezi Severokorejci a bezpečnostními silami, které se jim pokusily zabránit v pašování potravin. Projevy občanské nespokojenosti jsou přitom v přísně kontrolovaném komunistickém státě velmi výjimečné.

Komunistická Severní Korea je již delší dobu pod sílícím tlakem, aby ukončila svůj bojkot a vrátila se k šestistranným rozhovorům o svém sporném jaderném programu. V jejich rámci by mohla získat potravinovou pomoc výměnou za zmírnění hrozby, jakou nevyzpytatelná KLDR představuje pro celou oblast.

Zprávy severokorejské televize
Zdroj: ČT24
Vydáno pod