Obama: Žádná americko-izraelská krize není

Washington - Americký prezident Barack Obama odmítl, že by ve vztazích mezi Spojenými státy a Izraelem nastala krize i přes slovní přestřelku kvůli plánům na výstavbu izraelských domů na palestinském území. Obama v rozhovoru pro televizi Fox News řekl, že přátelé spolu občas nesouhlasí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se mezitím distancoval od výroků svého švagra, který prezidenta Obamu kvůli kritice Izraele nařknul z antisemitismu.

Obama se v rozhovoru také vyjádřil k íránskému jadernému programu. Spojené státy podle něj mají obavy, že pokud by se Írán vyzbrojil jadernými zbraněmi, vyvolalo by to závody ve zbrojení v celém blízkovýchodním regionu. „Právě tomu chce americká vláda zabránit,“ řekl a dodal, že washingtonská diplomacie pracuje na dohodě s mezinárodními partnery s cílem Írán izolovat.

Barack Obama:

„Izrael je jedním z našich nejbližších spojenců. Spojené státy mají s Izraelem speciální vazbu, která nezmizí.“

Izraelský plán na výstavbu nových 1 600 bytů ve východním Jeruzalémě vyvolal napětí ve vztazích obou zemí, protože byl nešťastně ohlášen právě v době, kdy se americký viceprezident Joe Biden pokoušel oživit blízkovýchodní mírový proces.