Ashtonová přijela zkontrolovat Gazu

Ramalláh - Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová dnes přicestovala na krátkou návštěvu palestinského pásma Gazy. Ashtonová se chce osobně přesvědčit, jak jsou využívány finance proudící z Evropské unie do této oblasti. Krátce po příjezdu šéfky evropské diplomacie zabila raketa vypálená z pásma Gazy na Izrael jednoho člověka.

Ashtonová je jedním z nejvyšších západních politických činitelů na návštěvě v Gaze od převzetí moci Hamasem v roce 2007. Během několikahodinového pobytu se setká s představiteli Agentury OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA). Se zástupci Hamasu žádné setkání plánované není.

Palestinští ozbrojenci dnes z pásma odpálili směrem na Izrael raketu, která podle izraelské záchranné služby Zaka usmrtila asi třicetiletého thajského zemědělského pracovníka. K odpovědnosti za útok se přihlásila skupina Ansar Sunna. Ashtonová vzápětí všechny formy násilí odsoudila.

Catherine Ashtonová na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Catherine Ashtonová v pásmu Gazy:

„Jsem přesvědčená, že nejlepší cestou je jednání. A vy byste s tím měli začít, abychom se někam posunuli.“

Ashtonová je na Blízkém východě v rámci nových snah Evropské unie a Spojených států vzkřísit blízkovýchodní mírové rozhovory. Ve středu jednala v Jeruzalémě s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, uspořádala společnou tiskovou konferenci s izraelským ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem a sešla se také s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, jehož umírněnější hnutí Fatah ovládá západní břeh Jordánu.

Americký prezident Obama odmítá, že by vztahy mezi Spojenými státy a Izraelem byly v krizi. Na Izrael se z americké strany snesla ostrá kritika kvůli plánům na výstavbu nových bytů ve východním Jeruzalémě. Oznámení zmařilo snahy zprostředkovatelů a vyvolalo ve městě i na palestinském západním břehu bouřlivé nepokoje.

Zmírnit napětí se snažil také izraelský ministr obrany Ehud Barak. Podle něj by se mohl v neděli do oblasti vrátit zvláštní americký zmocněnec George Mitchell. Ten minulý týden svou návštěvu kvůli izraelským stavebním plánům odvolal.

V pátek se bude mírový proces snažit rozpohybovat i tzv. „blízkovýchodní kvartet“. Představitelé Spojených států, Ruska, Evropské unie a OSN mají schůzku v Moskvě.

Vydáno pod