Většina Francouzů je pro znovuzavedení nevěstinců

Paříž - Téměř 60 procent Francouzů je pro znovuzavedení nevěstinců, které byly úředně uzavřeny před více než 60 lety. Vyplynulo to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil deník Le Parisien. Touto otázkou se nyní bude zabývat i francouzská vláda.

Pro znovuzavedení nevěstinců se v průzkumu vyslovila většina mužů – 70 procent. Kladně se k této otázce vyslovilo i překvapivě hodně žen – 49 procent. Podle ústavu CSA, který anketu provedl, v posledních několika letech ubylo odpůrců nevěstinců. Proti jejich znovuotevření je nyní 10 procent Francouzů, zatímco před sedmi lety to bylo 26 procent. Mezi odpůrci jsou převážně ženy.

Nevěstince byly v zemi uzavřeny zákonem z roku 1946, kdy jich zde bylo kolem 1 400. Prostituce tím však nezmizela a podle odhadů ji provozuje pravidelně kolem 25 000 osob, občasně dalších 60 tisíc.

V zemi probíhá debata, zda je třeba opět povolit nevěstince s cílem chránit zdraví a bezpečnost prostitutek a lépe bojovat proti zločinným sítím, které se kolem současné prostituce vytvořily. Očekává se, že ministerstvo vnitra vytvoří pracovní skupinu k této otázce.