Soud poslal za mříže tři zloděje osvětimského nápisu

Krakov - Soud v Krakově poslal do vězení tři zloděje, kteří loni v prosinci z brány bývalého koncentračního tábora v Osvětimi ukradli nápis Arbeit macht frei. Tresty jsou v rozmezí od roku a půl do dvou a půl let včetně pokuty 10 tisíc zlotých (tedy asi 65 tisíc korun). Verdikt padl rychle, obžalovaní se k činu doznali. Zbývající dva obžalovaní budou souzeni v samostatném procesu.

Všichni tři před soudem řekli, že je jim líto, co udělali, a omluvili se. Než nastoupí do vězení, zůstanou na svobodě, pravidelně se ale musejí hlásit na policii a nesmějí opustit Polsko. Jak upřesnil varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, jde o dva bratry a jednoho jejich známého.

Zbývající dva z pěti obviněných budou souzeni v samostatném procesu. Jeden z nich údajně najal trojici zlodějů, druhý fungoval jako prostředník mezi ním a Švédem Andersem Högströmem, který si krádež nápisu objednal. V minulosti vedl pravicově extremistickou Národněsocialistickou frontu (NSF). Soud ve Stockholmu minulý týden rozhodl, že Högströma vydá do Polska; švédský občan se proti tomu ale může odvolat.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Nápis Arbeit macht frei, který museli ukovat samotní osvětimští vězni, zmizel z brány muzea v někdejším koncentračním táboře 18. prosince nad ránem. Krádež pobouřila celý svět. O několik desítek hodin později policisté nápis rozřezaný na tři kusy našli ukrytý v Kujavsko-Pomořanském vojvodství v lese blízko bydliště jednoho ze zlodějů. Osvětimská brána je zapsána na seznamu UNESCO.