Rakouská policie je pod tlakem, má zoufale málo lidí

Vídeň - Policie v Rakousku řeší čím dál víc vlastních přehmatů, ten nejtragičtější skončil loni smrtí 14letého lupiče. Soud uznal střílejícího policistu vinným ze zabití z nedbalosti. Strážci zákona si stěžují na to, že je jich málo a že jsou přepracovaní. Rakousko by potřebovalo nalákat do řad policistů více lidí. Policejní přísaha nových adeptů je ale čím dál vzácnější.

Uštvaní strážci zákona v Rakousku nestačí držet krok s kriminalitou a sami dělají chyby. Zatím nejtragičtější přehmat skončil minulý týden 8měsíčním podmíněným trestem pro policistu, který v srpnu zastřelil 14letého lupiče. 

Méně osudné policejní chyby a excesy jsou skoro na pořadu dne. „Ano, chyby jsou stále častější, žádný člověk nevydrží nekonečnou zátěž,“ hájí policisty předseda policejních odborů Hermann Greylinger. „Policisté slouží přesčasy, ve velkých městech až 50 hodin měsíčně. To se na jejich práci musí projevit,“ dodává. 

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Rakousko i přes nedostatek policistů udržuje kriminalitu na nízké úrovni

Strážci zákona jsou pod obrovským tlakem bulvárních médií. Ta prakticky denně bijí na poplach před rostoucí kriminalitou, i když je její celková úroveň v absolutních číslech pořád jedna z nejnižších v Evropě. „Pomocí statistik se vytváří dojem, že všude číhá zlo a vysoce nebezpeční násilníci. Vnímají ho i policisté. S realitou to sice nemá nic společného, ale policejní práce pod takovým tlakem je mnohem náročnější a náchylnější k chybám,“ myslí si Heinz Patzelt, šéf Amnesty International v Rakousku. 

Největší riziko policejních přehmatů je ve Vídni. Policie nedávno přiznala, že ji nedostatek zájemců o službu v metropoli nutí přijímat tady i uchazeče, jejichž cestu k policejní práci by kdekoliv jinde v Rakousku ukončil přijímací test.