Jednání o odzbrojovací smlouvě mezi Ruskem a USA jsou v cílové rovince

Moskva - Rusko a Spojené státy se podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova dostaly v jednáních o snížení počtu jaderných zbraní do cílové rovinky. Lavrov ale po rozhovorech s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou neřekl, kdy by mohla být nová smlouva podepsána. Neupřesnili ani obsah dojednávané dohody. Clintonová je v Moskvě na návštěvě, zítra má na programu setkání s ruským premiérem Putinem.

„Vidíme pokrok, a to umožňuje předpokládat, že práci v nejbližší době dokončíme,“ potvrdila dnes americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Kdy by ale mohla být nová smlouva podepsána, není zatím jasné. „Nechceme spěchat,“ vysvětlila Clintonová. Až bude smlouva hotová, pak teprve padne termín jejího podpisu. I když jsou podle slov ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova jednání v cílové rovince, stále zbývá doladit několik detailů.

Předpokládá se, že smlouva by měla být hotova před washingtonskou konferencí o jaderné bezpečnosti začínající 12. dubna. Dohoda má nahradit smlouvu o omezení stavu strategických zbraní (START) z roku 1991, jejíž platnost vypršela loni.

Smlouva před cílovou rovinkou (zdroj: ČT24)

Medveděv a Obama se již loni v červenci předběžně dohodli, že sníží počet jaderných hlavic na nosičích na 1 500 až 1 675 kusů na každé straně a počet nosičů na 500 až 1 100. Rozhovory původně měly být do prosince dokončeny, ale termín dohody se opakovaně oddaloval, i kvůli sporům o americkou protiraketovou obranu, započítávání hlavic a způsobům kontroly.