Po 33 letech by mohla být objasněna smrt Stanislawa Pyjase

Varšava – Polský Institut národní paměti (IPN) chce odhalit tajemství smrti studenta Stanislawa Pyjase, který byl v květnu 1977 zavražděn. Jeho smrt dodnes vyvolává spekulace. Existuje domněnka, že si jeho vraždu objednala tajná policie. IPN chce nyní vnést do případu světlo, proto ostatky Pyjase exhumuje, s tím ale nesouhlasí jeho rodina.

Už tím, jak vypadal, nezapadal Pyjas do představ komunistického režimu. Nosil dlouhé vlasy a vousy, poslouchal Led Zeppelin. Navíc se v roce 1976 tento student polonistiky a filozofie na Jagellonské univerzitě v Krakově zapojil do obrany pronásledovaných dělníků v Radomi a Ursusu. Ti v červnu téhož roku protestovali proti drastickému zvýšení cen spotřebního zboží. Pyjas spolupracoval s Výborem na obranu dělníků (KOR) a šířil nezávislou literaturu.

V květnu 1977 byl Pyjas nalezen u vchodu svého domu mrtvý. Dodnes není jasné, proč a za jakých okolností zemřel. Jeho smrt vyvolala vlnu protestů a vedla k založení Studentského výboru solidarity, který kromě jiného žádal vyšetření případu. Vyrojily se totiž spekulace, že Pyjas zemřel na objednávku tajné policie.

Světadíl o smrti Stanislawa Pyjase (zdroj: ČT24)

Ubil ho boxer k smrti?

Prokuratura tehdy případ uzavřela s tím, že Pyjas byl opilý, spadl ze schodů a zemřel. Vyšetřování ale do dneška vzbuzuje pochybnosti. Není třeba jasné, kdo provedl pitvu. Soudní lékař, který je podepsaný pod pitevním protokolem, řekl, že tělo studenta neviděl na vlastní oči a podepsal zprávu připravenou někým jiným.

Vyšetřování bylo obnoveno už na počátku 90. let, tehdy se ukázalo, že Pyjase někdo zbil, viníka se nepodařilo najít a řízení bylo zastaveno. Prokurátoři IPN si myslí, že za Pyjasovu smrt byl odpovědný krakovský boxer Marian Wenclowicz, který to měl za úkol od tajné policie. Do dneška není jasné, zda vražda Pyjase byla plánovaná, nebo zda to boxer Wenclowicz „přehnal“.

Podle Pyjasových příbuzných je na exhumaci příliš pozdě a k ničemu nepovede. „Všechno teď otvírat nemá smysl,“ řekl Piotr Pyjas, bratranec Stanislawa. IPN tvrdí, že s rodinou zabitého o exhumaci jeho zástupci mluvili, a ujišťuje, že nebude dělat nic proti její vůli.

Vydáno pod