Zákaz obchodu s tuňáky a medvědy neprošel

Dauhá – Účastníci mezinárodní konference o obchodování s ohroženými živočišnými druhy dnes v katarském Dauhá zamítli návrh Monaka zakázat vývoz tuňáků ulovených ve Středozemním moři a Atlantském oceánu. Nadále bude možné obchodovat i s ledními medvědy, jelikož účastníci jednání dospěli k závěru, že mnohem víc než obchod tato zvířata ohrožuje tání ledových ploch. Pro řadu zemí a především ochránce zvířat byl zápas v Dauhá klíčový. Monako, které navrhlo zakázat obchod s tuňáky ulovenými ve Středomoří a Atlantiku mělo pádný argument. Populace těchto ryb klesla od roku 1970 o víc než 80 procentl.

„Neměli bychom na oceány pohlížet jako na neomezený zdroj ryb a potravy, ale jako na místo s omezenými zdroji, které není možné nadměrně využívat,“ říká Susan Liebermanová, zástupkyně ředitele organizace Pew Environment Group. 

Jenže je to výnosný byznys a hlavně živobytí pro rybáře od Mexického zálivu po Středomoří. Jediná ryba může dorůst až 650kilové váhy a taková se dá prodat za víc než 100 tisíc dolarů.

V Dauhá neprošel návrh zakázat obchod s tuňáky (zdroj: ČT24)

Španělský rybář Joaquín Pachego se obává: „Zákaz by byla naprostá katastrofa. Lovím je už 36 let, od doby, kdy jsem byl malý kluk. Nevím, co bych dělal jiného.“ Přidává se i ředitel italské rybářské společnosti Mare Nostro Giuseppe Saraceno: „Zákaz by měl devastující dopad na celé odvětví. Ještě víc by to poškodilo už takhle slabou ekonomiku jižní Itálie. Lidé tady tuňáky loví po staletí.“ 

Celých 80 % tuňáků ulovených ve Středomoří a Atlantiku končí na stolech japonských milovníků suši. Mezinárodní konference o obchodování s ohroženými živočichy zákaz obchodu s tuňákem odmítla drtivou většinou. 

Omezovat se nebude ani obchod s ledními medvědy, účastníci konference se shodli, že obchod s kůží tato zvířata ohrožuje stejně jako tání ledovců, kvůli němuž medvědi ztrácejí území. Kvůli tání by se populace ledních medvědů mohla do roku 2050 snížit z nynějších asi 25 tisíc kusů o dvě třetiny. 

Mezinárodní unie pro uchování přírody (UICN) ledního medvěda označila za zranitelný druh už před dvěma lety. Lední medvědi žijí v severských oblastech Kanady, Grónska, Norska, USA a Ruska. Z nich jedině Kanada povoluje vývoz kožešin, trofejí, zubů a suvenýrů. Zisk z nich je významným příjmem pro tamní eskymáky. Grónsko sice vývoz ledních medvědů zakázalo v roce 2008, ale lpí na domácím lovu.

Lední medvěd
Zdroj: ČT24