Čech v Malajsii obviněn z podvodu, hrozí mu vězení a bičování

Klang (Malajsie) - Soud v západomalajsijském městě Klang obvinil českého podnikatele z pokusu o podvod. Tomu teď hrozí až deset let vězení a veřejné zbičování. Osmasedmdesátiletý muž se podle obžaloby pokusil minulý týden podvést jednatřicetiletého malajsijského obchodníka s ropou. ČT24 to sdělil náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček.

Hynek Kmoníček přiblížil, proč byl Čech v Malajsii zadržen: „Český občan byl malajskou stranou obviněn v podstatě z podvodu. Jde o to, že dotyčný občan měl v držení v rámci svých obchodních vztahů s Malajsií směnku na astronomickou částku a zdá se, že ta směnka nebyla krytá. Svoji vinu u soudu včera popřel. V tuhle chvíli byl převezen zpět do vězení, protože se mu nepodařilo zajistit poměrně vysokou, v českých korunách až čtvrtmilionovou částku na to, aby mohla být složena kauce a mohl být z vězení propuštěn. Muži je 78 let a jeho zdravotní stav není úplně nejlepší.“ Kmoníček se dnes v Praze sejde s malajsijským velvyslancem, požádá ho o další informace a o to, aby se malajsijské úřady začaly věcí zabývat.

Českého podnikatele doprovázel ještě jeden starší muž, ten však byl posléze propuštěn. Obžaloba tvrdí, že Čech nabídl Malajsijci ke koupi nekrytý šek vypsaný na 480 milionů ringgitů (asi 2,6 miliardy korun) za 336 milionů ringgitů. Vzápětí Čecha malajsijská policie zatkla a skončil ve vězení.

Telefonát Hynka Kmoníčka (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek se odehrálo první soudní stání, kde bylo zadrženému sděleno obvinění. Soudce stanovil kauci ve výši padesát tisíc ringgitů (asi 280 tisíc korun), tu by však musel složit malajsijský občan. I kdyby muže místní justice propustila, soud zadržel jeho doklady a musel by v zemi zůstat až do vyřešení případu, což může trvat přinejmenším několik měsíců. Soud bude pokračovat 4. května.