Blízkovýchodní kvartet se pokouší restartovat mírové rozhovory

Moskva - K zastavení veškeré sporné výstavby vyzval dnes takzvaný blízkovýchodní kvartet. Zástupci Ruska, Evropské unie, Spojených států a OSN jednají v Moskvě o obnovení izraelsko-palestinských mírových rozhovorů. Ministři zahraničí a generální tajemník OSN chtějí najít způsob, jak obnovit rozhovory poté, co Izrael oznámil plán vybudovat 1 600 nových bytů v okupovaném východním Jeruzalému. Palestinci chtějí území této části města jako metropoli svého případného budoucího státu. Izraelci a Palestinci by podle kvartetu měli obnovit mírové rozhovory a dosáhnout takového řešení problému, které by umožnilo vznik nezávislého palestinského státu do dvou let. Palestinská samospráva vyjádření kvartetu přivítala.

„Kvartet vyzývá izraelskou vládu, aby zmrazila všechny aktivity související s osídlováním a vzdala se demolicí a vystěhování,“ uvádí se v prohlášení. Dokument výslovně odsuzuje rozhodnutí Tel Avivu urychlit plánování nové bytové výstavby ve východním Jeruzalémě.     

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci po schůzce vyzval, aby Izrael a Palestinci obnovili nepřímé rozhovory, a po nich přistoupili k přímému jednání. Kvartet trvá rovněž na okamžitém ukončení násilí a teroru v pásmu Gazy.

Palestina výzvu přivítala 

Palestinská samospráva výzvu kvartetu ke zmrazení izraelské výstavby přivítala. „Vítáme toto prohlášení a žádáme kvartet, aby své prohlášení přeměnil v donucovací mechanismus v terénu tak, aby Izrael plnil své závazky a především zmrazil své osídlovací aktivity… na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě,“ uvedl palestinský vyjednávač Saíb Irikát.

Obnovení důvěry mezi stranami konfliktu je teď klíčové i podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Těsně před setkáním blízkovýchodního kvartetu v Moskvě to telefonoval americké ministryni zahraničí Hillary Clintonové. Co přesně Netanjahu navrhuje, je ale zatím mezi nimi. „Premiér nabídl ministryni Clintonové kroky k budování vzájemné důvěry mezi Izraelem a palestinskou samosprávou,“ přiblížil mluvčí izraelského premiéra Nir Chefetz. 

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman se domnívá, že požadavky kvartetu oddalují naději na mírovou dohodu. Mír podle něj nemůže být uměle vnucen v nerealistických termínech, ale musí být výsledkem konkrétních činů. „Kvartet nebere ohled na úsilí Izraele z minulých 16 let a dává Palestincům naději na to, že dosáhnou míru odmítáním přímých rozhovorů. Izraelská vláda učinila několik významných kroků a teď je na Palestincích, aby dokázali, že chtějí vyjednávat,“ řekl Lieberman v Belgii, kam přijel na setkání s evropskými ministry.

Ashtonová odsoudila bombardování Gazy

Se zástupci palestinské samosprávy se cestou na jednání do Moskvy setkala šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. Navštívila také pásmo Gazy, odkud byla právě v tu chvíli odpálena na izraelské území raketa a zabila thajského dělníka. Izrael odpověděl nočním bombardováním šesti cílů v Gaze. Ashtonová útok odsoudila. 

Posun se podařilo vyjednat pro návštěvu amerického zvláštního zmocněnce pro Blízký východ George Mitchella. Americké ministerstvo potvrdilo, že Mitchell přijede o víkendu a setká se s izraelským premiérem Netanjahuem a palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

Vydáno pod