Súdánská vláda uzavřela příměří s další povstaleckou skupinou

Chartúm - Súdánská vláda podepsala tříměsíční příměří s další velkou povstaleckou skupinou - Osvobozenecké hnutí pro spravedlnost - působící v Dárfúru na západě země. Dohoda má zajistit klid před dubnovými parlamentními volbami. Ty ale komplikují potíže s volebními seznamy, na kterých chybějí stovky tisíc jmen.

„Bylo podepsáno dočasné příměří, které bude obnovováno podle toho, jak budou postupovat mírová jednání. Byla také podepsána rámcová dohoda, která vytyčuje základní body tohoto jednání,“ uvedl zdroj.

V únoru vláda podepsala příměří s islamistickým Hnutím pro spravedlnost a rovnost (JEM), nyní budou probíhat jednání s oběma hlavními bloky povstalců o rozdělení moci a bohatství, která by měla vést ke konečné mírové smlouvě.

O její uzavření bude vláda usilovat ještě před konáním parlamentních voleb 11. až 13. dubna. Někteří pozorovatelé však tento termín zpochybňují. Na voličských listech podle nich dosud chybí statisíce jmen. Súdánská volební komise se prý s přípravami voleb zpozdila, ty by tak mohly představovat „riziko na několika frontách“.

Vydáno pod