Za masakr v Srebrenici mohou prý gayové v řadách evropských armád

Washington - Americký generál John Sheehan prohlásil, že za masakr Bosňáků v Srebrenici jsou spoluodpovědné evropské armády, které prý nebyly dostatečně bojeschopné. Jedním z důvodů je podle Sheehana i to, že u armády tehdy klesla morálka poté, co se vojáci mohli otevřeně přihlásit k homosexuální orientaci.

Sheehan konkrétně ukázal na nizozemskou armádu, která prý v Srebrenici selhala. Srebrenica, kam se uchýlily tisíce muslimských Bosňáků, byla v roce 1995 pod ochranou jednotek OSN, především nizozemských vojáků. Ti ale nebyli schopni zabránit tomu, aby 11. července bosenští Srbové vyvraždili 8 000 muslimů. Jednotky byly slabé a chabě vedené. Srbové, kteří město dobyli, prý vojáky připoutali k telefonním sloupům, Bosňáky odvedli a pozabíjeli.

Podle generála Sheehana k tomu přispěl i fakt, že zde sloužili gayové. Prozradil mu to prý představitel nizozemské armády, který připustil, že součást problému byla právě přítomnost homosexuálů. Navíc se armády evropských zemí po konci studené války na začátku přizpůsobily názoru, že „již není třeba aktivní bojové kapacity“. Vyslaly sem proto méně vojáků. Prioritou se staly mírové aktivity, protože se prý nevěřilo, že Němci opět zaútočí a že se Sověti vrátí, prohlásil v Kongresu americký generál.

Nizozemsko je generálovými výroky pobouřeno

Nizozemská armáda je výroky amerického generála o špatné morálce jejích vojáků při masakru ve Srebrenici v roce 1995 pobouřená. Podíl jednotek OSN na masakru v Srebrenici se nicméně v Nizozemsku už vyšetřoval. V roce 2002 vyšla závěrečná zpráva, ve které Nizozemsko připustilo svou část viny. Nizozemská armáda prý situaci v Srebrenici podcenila a vyslala sem naprosto nedostatečný kontingent. Dokument ovšem část viny přiznává i samotné Organizaci spojených národů.

Předseda nizozemské vlády Jan Peter Balkenende dnes Sheenanova slova odsoudil jako skandální a nezodpovědná. „Tyto poznámky neměly být nikdy vysloveny,“ řekl na tiskové konferenci. Nizozemský ministr obrany Eimert van Middelkoop předtím řekl, že Sheehanovy výroky jsou škodlivé a nehodné vojáka a dodal, že o nich „nechce ztratit už ani slovo navíc“. Náčelník nizozemského generálního štábu z doby masakru ve Srebrenici Henk van den Breemen označil generálova slova za naprostý nesmysl. Popřel zároveň jeho tvrzení, že mu sám řekl, že homosexuálové v nizozemské armádě jsou „část problému“, který masakr umožnil.

Sheehanovo vystoupení v Senátu mířilo proti plánům amerického prezidenta Baracka Obamy povolit gayům sloužit v armádě USA. Doposud v ní platí politika „na nic se neptat, nic neříkat“, která jim službu v zásadě umožňuje, pokud se ke své sexuální orientaci otevřeně nepřihlásí.