Brit v Austrálii byl jen chvíli prvním bezpohlavním člověkem na světě

Canberra – Norrie May-Welby se necítí být ženou ani mužem. Brita žijícího v Austrálii proto zdejší úřady oficiálně uznaly jako prvního člověka na světě bez specifického pohlaví. Norrie se z toho ale těšil jen chvíli. Úřady mu totiž status následně odebraly, protože prý na to registr, který jej uznal jako bezpohlavního, neměl právo. Australská komise pro lidská práva už informovala, že Norrie proti postupu úřadů podal protest.

Norrie se před 48 lety narodil jako muž, ve svých 28 letech ale podstoupil operaci a stal se ženou. Lékaři ale následně zjistili, že po operaci Norrie přestal brát ženské hormony, a tak teď není možné určit jeho pohlaví. „Pár let po operaci jsem se rozhodl přestat brát hormony. Přišel jsem na to, že má identita vlastně pochází z lahvičky,“ vysvětluje Norrie. 

Proto byl rád, když ho australská matrika uznala jako člověka „neurčitého pohlaví“. „Jsem velmi šťastný, že mohu být oboupohlavní a že mě tak také lidé vidí,“ okomentoval to Norrie, který o vydání úředního dokumentu usiloval skoro měsíc. 

Rozhovor se sexuologem Jaroslavem Zvěřinou (zdroj: ČT24)

Jaké bylo ale jeho překvapení, když úřady obrátily. „Najednou úředník otočil a řekl: 'Jejda, udělal jsem chybu, neměl jsem právo to udělat, dokument není platný,'“ zoufá si Norrie. „Cítil jsem se jako společensky mrtvý,“ dodal. 

Sexuolog Jaroslav Zvěřina:

„Může se stát, že se nesprávně indikuje změna pohlaví a subjekt je v cílovém pohlaví hrubě nespokojen a třeba se vrátí do toho původního, je to velmi vzácné. Nemělo by se to stávat… Aby zůstal na půl cesty, to si myslím, že je spíš právnicky a lékařsky nesmysl.“

Australská komise pro lidská práva minulý rok doporučila, aby se změnila legislativa tak, aby lidé starší osmnácti let mohli mít v dokumentech nespecifikované pohlaví. To si myslí i Norrie, který tvrdí, že úřady by měly uznávat širší spektrum pohlaví. I nadále tak bude bojovat za to, aby byl v dokladech označen za člověka bez pohlaví.