Válka v Jemenu po šesti letech definitivně skončila

Dubaj - Válka mezi jemenskou armádou a povstaleckými kmeny na severu Jemenu definitivně skončila. V rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra to dnes řekl jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih. Prezident řekl, že povstalci jsou zjevně rozhodnuti konflikt ukončit, protože začali odstraňovat miny i silniční zátarasy a také předávat úřady, které obsadili.

Ve čtvrtek povstalci oznámili, že propustili už všechny vojáky i civilisty a že očekávají, že vláda učiní totéž. Nejen okolní státy se bojí, že nejistotu v Jemenu využijí teroristé z al-Káidy k přípravě útoků na západní cíle.

Severojemenské kmeny obnovily svůj boj proti Saná loni v létě ve snaze vymoci víc práv pro menšinové šíity, kteří v této části Jemenu žijí a které údajně sunnitská vláda opomíjí. Boje se na určitou dobu rozšířily i do sousední Saúdské Arábie, která proto zasáhla vlastní armádou.

Příměří bylo uzavřeno v polovině února a rebelové se v něm zavázali k osvobození zadržovaných vojáků a civilistů, k odevzdání zbraní i ukořistěného vojenského a civilního vybavení i k tomu, že se stáhnou z veřejných budov a nebudou zasahovat do fungování lokální správy.

Konflikt na severu Jemenu trvá od roku 2004, vyžádal si stovky mrtvých a domovy muselo opustit kolem 250 000 lidí. Rebelové obviňují ústřední vládu v Saná z přehlížení a ze sociální, hospodářské a náboženské diskriminace své komunity. Západní země a sousední Saúdská Arábie v posledních měsících vyvíjely tlak na Jemen, aby ukončil severní válku a zaměřil se místo toho na boj proti místní odnoži teroristické sítě al-Káida.

Dva někdejší jemenské státy se sjednotily v roce 1990, avšak na ropu bohaté jižní oblasti projevují nespokojenost se současným uspořádáním a viní sever z toho, že se zmocnil nerostného bohatství, a přitom jih diskriminuje.

Šíitští povstalci v Jemenu pronikli na území Saúdské Arábie
Zdroj: ČT24