Náhodný výstřel poškodil český vrtulník v Afghánistánu

Kábul/Praha - Samovolný výstřel při výměně zaseknutého kulometu u českého vrtulníku v Afghánistánu poškodil podlahu stroje. Nikdo z vojáků nebyl zraněn a vrtulník je schopen dalšího provozu, protože nebyly poškozeny žádné důležité součásti, informoval generální štáb. Událost na místě vyšetřuje vojenská policie, vrtulník pokračuje v nasazení do přepravních misí Severoatlantické aliance.

Nenadálý výstřel nastal po návratu vrtulníku z cvičného letu, během něhož se v kulometu zasekl náboj. Po přistání se vojáci pokusili zaseknutý kulomet vynést z helikoptéry. Přitom došlo k samovolnému výstřelu, který poškodil podlahu stroje.

Jde o další problém českého vrtulníku v Afghánistánu. Před dvěma dny se objevila informace, že jedna z helikoptér nově nasazeného kontingentu koncem února v plné rychlosti a s lidmi na palubě zavadila o písečnou dunu. Nikomu z posádky ani z cestujících nákladního letu se ale nic nestalo, nedošlo ani k poškození stroje.

České vrtulníky létají ze základny u města Šarana od počátku února. Jde o jejich první nasazení v Afghánistánu. Poprvé v historii mají také české stroje na palubě střelce vyzbrojené kulomety. Tři stroje Mi-171Š byly před odletem na misi modernizovány. Osádky prošly výcvikem, jehož součástí bylo i létání v izraelské poušti nebo v horském prostředí Pyrenejí.