Clintonová v Rusku o odzbrojení, ekonomice a Íránu

Moskva - Spojené státy ústy své ministryně zahraničí znovu zopakovaly, že dohoda s Ruskem o jaderném odzbrojování je blízko. Hillary Clintonová po dvoudenních jednáních v Moskvě uvedla, že zbývá dořešit technické detaily. Ani jedna strana neuvedla jaké. Není ani jasné, kdy by nová smlouva o snížení počtu atomových arzenálů mohla být podepsána. Poradce premiéra Vladimira Putina řekl, že by to mohlo být v dubnu v Evropě. Média spekulují o 12. dubnu, kdy ve Washingtonu začíná konference o jaderné bezpečnosti. Nový dokument má nahradit smlouvu o omezení stavu strategických zbraní (START) z roku 1991.

„Jsme velice blízko nové dohodě,“ řekla ministryně po jednání se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem u prezidenta Dmitrije Medveděva. „Vyjednávači dokázali vyřešit hlavní problémy, zbývají jen technické otázky. Doufám, že v nejbližší době vyřešíme i ty,“ dodala.

Clintonová se dnes setkala i s premiérem Vladimirem Putinem. Ten ji ujistil o ochotě Moskvy spolupracovat s Washingtonem, postěžoval si ale na marné vyjednávání o vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) v posledních 17 letech, na sankce uvalené na některé ruské firmy ministerstvem Clintonové, na meziroční pokles vzájemného obchodu z 36 na 16 miliard dolarů. V USA také stále platí Jacksonův a Vanikův dodatek z roku 1974, který spojuje obchod s Ruskem s politikou emigrace, a USA zaujímají až osmou příčku na žebříčku investorů v Rusku. Podle Putina by si také velké ruské firmy zasloužily „jasný signál“, že jsou na americkém trhu vítané.

Ondřej Soukup a Michal Kubal k rusko-americkým odzbrojovacím jednáním (zdroj: ČT24)

Jako překvapivé odmítnutí amerických snah získat podporu Moskvy pro potrestání Teheránu za sporný jaderný program dnešní ruský tisk okomentoval skutečnost, že právě během čtvrtečních jednání šéfů diplomacií premiér Putin oznámil, že ruské firmy v létě spustí první íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru. Po schůzce u prezidenta ale ministr Lavrov nové sankce proti Íránu nevyloučil.