Policista, který zapomněl v Popradu na výbušninu, byl degradován

Bratislava - Slovenský psovod, jenž letos v lednu způsobil mezinárodní skandál byl degradován. Během výcviku služebních psů na popradském letišti na severu Slovenska totiž nechal v jednom z kufrů cestujících trhavinu.  Trhavina tehdy omylem odletěla v zavazadle nic netušícího Slováka do Irska, kde způsobila policejní manévry. Snížená hodnost znamená pro psovoda i nižší plat, uvedla dnes televize Markíza. Nezdařená akce přiměla k rezignaci velitele pohraniční a cizinecké policie Tibora Maka.

Blamáž slovenské policie, která dostala přezdívku popradská reality show, obletěla jako jedna z hlavních zpráv takřka celý svět. Policie čelila ostré kritice od bezpečnostních expertů a médií. Jediným potrestaným se ale stal psovod, podle televize by se však sankce měly týkat i dalších osob.

Slovenská opozice se kvůli nepodařenému výcviku pokusila neúspěšně odvolat ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Po incidentu ale odstoupil ředitel slovenské hraniční a cizinecké policie Tibor Mako. Letová kontrola z popradského letiště, která o nákladu 90 gramů silné výbušniny RDX nepřesně informovala kapitána letu, byla dočasně stažena, přeškolena a přezkoušena.