Vrah Malcolma X bude možná po 40 letech propuštěn

New York - Vrah militantního aktivisty za práva Afroameričanů Malcolma X by mohl být v dubnu propuštěn na svobodu po téměř 40 letech strávených za mřížemi. Dnes devětašedesátiletý Thomas Hagan se k vraždě významného představitele černých muslimů v USA, mluvčího hnutí Černí muslimové a bojovníka za práva černochů, kterou spáchal s dalšími dvěma komplici, doznal již v roce 1965. S odvoláním na americké soudní zdroje o tom informovala agentura AFP.

Hagan už 22 let podle soudního rozhodnutí využívá výhod takzvané poloviční svobody, kdy ve věznici na Manhattanu musí strávit jen dva dny v týdnu. Jeho propuštění na svobodu se prý plánuje na 28. dubna.

Atentát na Malcolma X byl spáchán 21. února 1965 v newyorské čtvrti Manhattan. Během setkání Organizace pro afroamerickou jednotu v divadle Audubon Ballroom byl zastřelen celkem šestnácti ranami z pistole. Atentát ve své době vzbudil obrovský ohlas na celém světě.

Podobně jako tomu bylo u atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho se i v případě zavraždění Malcolma X vynořily nejrůznější dohady o tom, kdo za akcí stál. Stejně jako v případě vraždy v Dallasu se spekulovalo o FBI, CIA apod. Mnozí ale tvrdí, že  nejpravděpodobnějším motivem činu byla skutečnost, že Malcolm X v březnu 1964 vystoupil z organizace Islámský národ a stal se sunnitským muslimem. Členové Islámského národa ho proto považovali za zrádce víry.