Obama pro Írán: Chceme znovu obnovit dialog

Washington - Americký prezident Barack Obama umístil na internet videonahrávku, v níž zopakoval Íránu nabídku USA k politickému dialogu. Zároveň ale řekl, že íránská vláda si vybrala izolaci.  Obama se na Írán obrátil u příležitosti tradičního perského svátku novrúzu na oslavu nového roku a příchodu jara. Učinil tak rok poté, co Íránu nabídl nový začátek ve vzájemných vztazích, ale nepřineslo to žádné konkrétní výsledky. Informuje o tom dnes agentura AP.

Spojené státy podle Obamy pracují s mezinárodním společenství na tom, aby učinily íránskou vládu zodpovědnou za to, že odmítá jednat v duchu svých mezinárodních závazků. „Ale naše nabídka na komplexní diplomatické kontakty a dialog trvá,“ zdůraznil Obama.

Washington je podle jeho slov oddán a přesvědčen o nadějnější budoucnosti pro íránský lid, i přes rozdíly, jež má s íránskou vládou. Obama řekl, že Spojené státy si také přejí větší rozsah kulturní a školské výměny pro íránské studenty a zajištění pro ně lepšího přístupu na internet.

Spojené státy a další západní země Írán podezírají, že jeho jaderný program je jen pláštíkem, který má zakrýt skutečnou snahu o získání jaderné zbraně. To ale Teherán odmítá a tvrdí, že chce jádro využívat výlučně k mírovým účelům, tedy k výrobě elektřiny.

Před rokem to nevyšlo

Krátce po svém nástupu do Bílého domu Obama tradiční perský svátek novrúz využil k bezprecedentní nabídce Íránu na "nový začátek" ve vzájemných vztazích. Teherán ale Obamovo gesto odmítl a vztahy mezi oběma zeměmi se dále zkazily, když íránské úřady tvrdě potlačily opoziční protesty po sporných volbách loni v červenci.

Vydáno pod