Thajští demonstranti zahájili víkendový pochod Bangkokem

Bangkok – Tisíce stoupenců thajské opozice chtějí v Bangkoku získat střední vrstvy obyvatel. Rozdávají  letáky, na kterých vyzývají obyvatele hlavního města, aby požadovali vypsání předčasných voleb. Jejich třináctikilometrový průvod, který blokuje dopravu, má trvat osm hodin. Protesty, které trvají už od neděle, jsou zatím pokojné. Demonstranti vytvořili kolonu z více než tisícovky vozidel a různých dopravních prostředků, která má objíždět hlavní město, a získat tak další stoupence pro „třídní válku“ proti vládě.

V neděli pak stoupenci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry chtějí zopakovat symbolické rozlévání vlastní krve ze začátku týdne, aby znovu vykonali, jak říkají, oběť thajského lidu za demokracii. Velké množství dobrovolníků z řad demonstrantů darovalo svou krev, kterou pak na znak protestu vylili u sídla vlády. Mezi dárci krve byli zřejmě i buddhističtí mniši, jimž zákon zakazuje účast na politických aktivitách.

Zástupci demonstrantů, kteří si říkají červení podle barvy triček a košil, jež nosí, už dali najevo, že všechnu darovanou krev ještě neupotřebili a že jí mají dostatek. Jakou formu bude jejich víkendový protest mít, není známo.

Vláda požadavky demonstrantů striktně odmítla

Demonstrace se zatím obešly bez násilí a bez větších incidentů. Vláda všechny požadavky demonstrujících striktně odmítla, ale dala najevo, že když se protesty nezvrhnou v násilí, policie a vojsko proti demonstrujícím zasahovat nebudou.

Protesty v Thajsku
Zdroj: ČT24