Federální soud zamítl dohodu o odškodnění záchranářů z Ground Zero

Washington - Federální soudce ve Spojených státech zamítl dohodu o odškodnění lidí, kteří po útocích na newyorská dvojčata utrpěli zdravotní újmu v důsledku prachu a popela ze zřícených budov. Podle soudce by dohoda podvedla a ošidila deset tisíc záchranářů a dělníků, kteří pracovali na Ground Zero, jež nazval hrdiny.

Ve vzduchu prosyceném kouřem, popelem a toxickým prachem po útoku na World Trade Center 11. září 2001 pracovalo deset tisíc hasičů, policistů, pak i stavebních dělníků. Utrpěli újmu na zdraví. Celé roky trvalo, než se jejich právníci dohodli s newyorskými úřady na odškodnění. Federální soudce ale všechny šokoval, jedním šmahem ho smetl se stolu jako nespravedlivé.

„Nebudu zaštiťovat dohodu, která je založená na strachu nebo nevědomosti,“ odůvodnil své rozhodnutí federální soudce Alvin Hellerstein.

Federální soud zamítl odškodnění záchranářům z New Yorku (zdroj: ČT24)

Podmínky dohody byly podle soudu zmatečné

Žalující měli jen 90 dní na to, aby se rozhodli, jestli na podmínky přistoupí. Na podmínky podle soudce tak plné právních kliček, že se v nich nikdo nevyznal. A muselo podepsat 95 procent z nich. Míru onemocnění měl hodnotit složitý bodový systém.

„Jasně, že je soudce na mé straně. Nemyslím si, že by chtěl hrát ve prospěch právníků, jen chce, aby to bylo spravedlivé,“ říká newyorský hasič Keith Delmar.

Účty právníků měly spolknout víc než třetinu z odškodňovacího fondu. Soudce trvá na tom, že je nutné jednat dál, ale jinak. Hrdinové z Ground Zero musí předem vědět, kolik mohou dostat, než se rozhodnou do sporu o odškodné jít.