Baťova univerzita postaví speciální výzkumné centrum

Uherské Hradiště - Univerzita Tomáše Bati chystá v Uherském Hradišti výstavbu jedinečného výzkumného centra. Ve třech areálech budou vědci kromě jiného zkoumat chování člověka v krizových situacích a simulovat například vesmírné lety. Fakulta logistiky a krizového řízení má velké plány. Především zlepšit činnost vojenských jednotek, policejních, hasičských i záchranářských týmů. Vytvoří nové laboratoře a centra, ve kterých tito lidé zakusí práci pod vodou, v podzemí i uzavřených prostorách.

„My musíme díky tomuto studiu najít vhodné lidi a tyto lidi dát k sobě dohromady a vytvořit z nich tým, který je schopen během krizových situací pracovat,“ vysvětlil děkan fakulty Vladimír Mrkvička. Evropsky unikátní vědecký projekt za skoro osm set milionů korun se vedle toho soustředí na výcvik. Zde v sídle univerzity vyroste umělá horolezecká stěna, kde vedle profesionálů bude trénovat i veřejnost.

V jednom z areálů se budou zkoumat potraviny pro posádky do vesmíru

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Jeden ze tří areálů bude stát v místní části Uherského Hradiště Mařatice na pozemku bývalého zemědělského družstva. Zkoumat se tady plánují potraviny pro posádky vesmírných letů. Město východní Moravy tak má ambici stát se českým centrem pro kosmický výzkum. Důležité bude zejména připravit bezpilotní letouny na provoz v osídlených oblastech, kde létá hodně letadel. Takové plány Uherské Hradiště vítá.  

„Je tam velmi pravděpodobná spolupráce především s podnikatelskými subjekty. Očekávám proto s netrpělivostí definitivní prezentaci tohoto záměru,“ podotkl starosta Uherského Hradiště Libor Karásek. Ta se uskuteční na konci dubna při zasadání rady města. Tentýž měsíc stát bude celý projekt schvalovat stát. Podle vedení univerzity by měly být první práce zahájeny letos v létě.