Sarkozy a UMP prohráli i druhé kolo krajských voleb

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) utrpěli porážku i v dnešním druhém kole krajských voleb ve Francii. Vítězí opoziční socialisté. Vyplývá to z výsledků zveřejněných po uzavření volebních místností. V prvním kole před týdnem dosáhla strana prezidenta Sarkozyho jednoho z nejhorších výsledků. Získala jen něco přes čtvrtinu hlasů, zatímco opoziční socialisté s dalšími levicovými stranami měli polovinu. Do výsledku se promítá vysoká nezaměstnanost a nepopulární reformy. Socialisté už mají 20 z 22 regionálních rad a náskok si zřejmě udrží.

Podle ministerstva vnitra Socialistická strana a její političtí spojenci získali celostátně 53,7 procenta hlasů, čímž by levice měla kontrolovat nejméně 20 z 22 krajů metropolitní Francie. UMP se spojenci získala jen 35,2 procenta a za její jediný úspěch označují komentáře to, že si dokázala udržet svou klasickou baštu Alsasko, které také mohlo nyní podle průzkumů padnout do rukou levice. Krajně pravicová Národní fronta (FN) obdržela celostátně 10 procent hlasů, přičemž se druhého kola účastnila jen ve 12 krajích, ve kterých pro ni celkem hlasovalo asi 17 procent voličů. Její vůdce Jean-Marie Le Pen ve svém volebním okrsku na jihu Francie získal dokonce asi 25 procent. Komentáře to označují za návrat FN na politické výsluní. Účast v dnešním hlasování, které rozhodovalo o obsazení 1880 křesel v regionálních správách, byla těsně nad 50 procent ze 45 milionů registrovaných voličů. To je zhruba o 10 procentních bodů méně než v předchozích krajských volbách v roce 2004.

Komentáře označily výsledky a nižší volební účast za vyjádření nespokojenosti občanů s politikou Sarkozyho, kterého poškodilo kromě jiného prosazování některých reforem i řada skandálů. „Francouzi promluvili, musejí být vyslyšeni,“ prohlásila šéfka socialistů Martine Aubryová. Výrazná porážka Sarkozyho strany povede podle místních médií k určitým změnám ve vládě a může i ohrozit prezidentovu snahu získat druhý mandát v prezidentských volbách v roce 2012. Podle průzkumu ústavu BVA považuje nyní většina Francouzů za nejlepšího kandidáta pravice na prezidenta premiéra Françoise Fillona.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

V prvním kole obdržela Socialistická strana 29,38 procenta hlasů, zatímco konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho 26,18 procenta. Velkou pozornost vyvolal dobrý výsledek krajně pravicové Národní fronty (FN), která získala 11,74 procenta hlasů, a mohla by tak mít zástupce ve 12 z 22 krajů. FN skončila těsně za stranou Generace ekologie, která byla s 12,46 procenta hlasů na třetím místě.

Neúčast ve volbách dosáhla 53,64 procenta, tedy o 16 procentních bodů více než v předchozích krajských volbách v roce 2004.

Vydáno pod