Tisíce lidí protestovaly v USA proti válce v Iráku

Washington - Okolo deseti tisíc demonstrantů prošlo Washingtonem. Žádali okamžité stažení amerických vojáků z Iráku a Afghánistánu. Pochod byl poklidný, policie po jeho skončení zatkla osm aktivistů, kteří dali k Bílému domu rakve. V pátek to bylo sedm let, co Američané zahájili invazi do Iráku.

Účastníci protestů kromě jiného požadovali, aby byl za tuto válku zažalován tehdejší republikánský prezident George Bush. Mnozí ale také svůj hněv obrátili přímo proti jeho demokratickému nástupci Baracku Obamovi.

Manifestaci v metropoli USA uspořádali vojenští veteráni a protiváleční aktivisté v čele s Ralphem Naderem a Cindy Sheehanovou, která v roce 2005 po smrti svého syna v Iráku na protest tábořila za účasti médií nedaleko Bushova texaského ranče.

Policie zatkla nejméně osm osob, včetně Sheehanové, na konci protestního pochodu, když aktivisté položili symbolické rakve u zdi areálu Bílého domu. „Zatkněte toho válečného zločince,“ křičela Sheehanová před svým zadržením, přičemž měla podle agentury AP na mysli Obamu.

Obama je jako Bush, jen má lepší projevy

Podle Nadera Obama v podstatě pokračuje v politice svého předchůdce. Aktivista přitom označil za bláznovství, pokud si někdo myslel, že by se prezident zachoval jinak. Nader označil za největší Obamův hřích, že nezrušil zajatecký tábor na základně Guantánamo na Kubě. Jediný rozdíl mezi současným a minulým prezidentem prý je, že „Obama má lepší projevy“.

Demonstraci v San Francisku vedl bývalý úředník amerického ministerstva obrany Daniel Ellsberg, který proslul tím, že prozradil tajné dokumenty Pentagonu za vietnamské války. Několik stovek lidí protestovalo rovněž v Los Angeles. Oproti předchozím letům byla účast na protestech nižší.

Vydáno pod