Americké činy protiřečí slovům, tvrdí íránský duchovní vůdce

Teherán - Íránský duchovní a politický vůdce Alí Chameneí dnes obvinil Spojené státy, že jejich činy protiřečí výzvám k přátelským vztahům mezi Teheránem a Washingtonem. Podle agentury Reuters tak nepřímo reagoval na sobotní obnovenou nabídku amerického prezidenta Baracka Obamy k íránsko-americkému dialogu.

Chameneí v dnešním projevu, který přenášela živě místní televize, Obamovu výzvu k dialogu konkrétně nezmínil. „Nová (americká) vláda a prezident tvrdí, že mají zájem o slušné a čestné vztahy, píší dopisy a posílají vzkazy a říkají, že chtějí normalizovat vztahy s Íránem, ale v praxi dělají opak,“ řekl při příležitosti zahájení perského Nového roku ve svatém městě Mašhad.

Americký prezident Barack Obama v sobotu umístil na internet videonahrávku, v níž při příležitosti perského Nového roku zopakoval Íránu nabídku USA k politickému dialogu. Zároveň ale řekl, že íránská vláda si vybrala izolaci, a ve svém poselství se proto obrací spíše k íránskému lidu než k vedení v Teheránu. Mírně tak posunul rétoriku rok poté, co Íránu nabídl nový začátek ve vzájemných vztazích.

Vztahy ochladily brutální zásahy proti opozičním demonstracím

Teherán loni nepřijal vstřícné gesto Washingtonu a vzájemné vztahy se ještě přiostřily poté, co íránské úřady potlačily opoziční protesty, které propukly po červnových volbách, v nichž byl znovuzvolen Mahmúd Ahmadínežád. Postoj USA k opozičním protestům dnes Chameneí ocitoval jako příklad nepřátelských záměrů. „Osm měsíců po volbách zaujaly (USA) nejhorší možný postoj. Jejich prezident nazval vzbouřence a sabotéry 'bojovníky za lidská práva',“ prohlásil Chameneí. Podle jeho slov se nepřátelé Íránu neúspěšně pokusili rozdmýchat občanskou válku podporou oponentů ve volbách, které znovu vynesly na nejvyšší post Ahmadínežáda.

Spojené státy a další západní země Írán podezírají, že jeho jaderný program je jen pláštíkem, který má zakrýt skutečnou snahu o získání jaderné zbraně. To ale Teherán odmítá a tvrdí, že chce jádro využívat výlučně k mírovým účelům, tedy k výrobě elektřiny.