Demokraté prý před hlasováním o zdravotní reformě mají dost hlasů

Washington - V americké Sněmovně reprezentantů se již za několik hodin uskuteční historické hlasování o největší změně amerického zdravotnictví za několik desítek let. Demokraté tvrdí, že mají dostatek hlasů, aby klíčovou reformu prezidenta Baracka Obamy prosadili. Ve Washingtonu mezitím demonstrují odpůrci zákona.

„Je to historický den a my jsme šťastní bojovníci. Máme dost hlasů,“ řekl televizní stanici CNN demokratický člen sněmovny John Larson. Jeho stranická i sněmovní kolegyně Debbie Wassermanová Schultzová ale takřka ve stejnou dobu uvedla, že demokraté ještě dost hlasů nemají, ale že je do hlasování, které by mělo začít kolem 19:00 SEČ, seženou.

Ne všichni demokraté stojí za reformou

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Demokraté k prosazení zákona potřebují 216 hlasů. Ve sněmovně sice mají pohodlnou většinu 235 ze 435 křesel, část jejich poslanců ale nesouhlasí s některými ustanoveními senátní verze zákona, o níž by dnes měli hlasovat. Citlivou je především otázka využití federálních peněz na potraty, které verze reformy schválená v Senátu do určité míry umožňuje.

Demokratické vedení sněmovny se proto pro své kolegy snaží vymyslet záruky, že tomu tak nebude. Mluví se i o tom, že by Obama mohl vydat exekutivní příkaz, který by úhradě potratů z federálních prostředků zamezil.

Pokud ji Kongres schválí, bude reforma americké zdravotnictví měnit postupně během několika příštích let. Od roku 2014 se tak například většina Američanů bude muset pojistit povinně, jinak budou platit pokuty. Poslední ustanovení, spotřební daň z nejdražších pojistek, pak vejde v platnost v roce 2018. Náklady na reformu činí 940 miliard dolarů během následujících deseti let. Neměly by ale zvýšit zadlužení Spojených států, naopak vládě podle odhadů během příštích 20 let ušetří přes bilion dolarů.