Krajské volby – zemětřesení v Sarkozyho vládě

Paříž - Ve francouzské vládě končí ministr práce Xavier Darcos. Prezident Sarkozy obměňuje kabinet kvůli drtivé porážce své strany v krajských volbách, které se staly referendem o vládě. Opoziční socialisti získali 54 procent, konzervativci jen 36. Odvolaný politik měl na starost reformu důchodového systému, která se setkala s bouřlivým odporem.

Po krajských volbách ve Francii nezůstal ve vládě skoro kámen na kameni. Kdo si pozici udržel, je ministerský předseda François Fillon. Sarkozy ovšem vyvodil z drtivé porážky důsledky. Oznámil, že ministra práce Darcose nahradí dosavadní ministr financí Eric Woerth, který dostal za úkol ihned připravovat reformu nákladného důchodového systému. Novým šéfem financí se stane François Baroin, který má za úkol snížit rekordní státní deficit.  

Sarkozy pustil nově do vlády i poslance Georgese Trona, spolupracovníka svého hlavního nepřítele Dominiqua de Villepina. Tron bude ministrem pro státní správu. Villepin přitom uvažuje o vytvoření vlastní strany, se kterou by bojoval v příštích prezidentských volbách proti Sarkozymu.

Po sečtení 97 procent hlasů získala opoziční Socialistická strana a její političtí spojenci celostátně 54 procent hlasů, zatímco Sarkozyho konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) za jejími výsledky značně pokulhával s 35,3 procenta hlasů. Voliči tak jasně vyjádřili nespokojenost se Sarkozyho vládou.

Opozice bude nyní vládnout ve 21 z 22 krajů metropolitní Francie, vládní pravici zbylo jen Alsasko a zámoří. 

Francois Fillon:

„Výsledek musíme analyzovat střízlivě. Velkou zemi, jako je Francie, nemůžete řídit podle toho, jak zrovna vyjdou regionální volby.“

Úspěch ve volbách zaznamenala i krajně pravicová Národní fronta Jeana-Marie Le Pena. Celostátně obdržela 9,5 procenta hlasů, přičemž se druhého kola účastnila jen ve 12 krajích. Její vůdce Jean-Marie Le Pen ve svém volebním okrsku na jihu Francie získal dokonce asi 25 procent. Komentáře to označují za návrat na politické výsluní.

Přestože měli voliči rozhodovat o regionálních otázkách, ty celostátní je tlačily víc. Třeba nezaměstnanost přesahující 10 procent a chabé výsledky ekonomiky. Sarkozymu nepomohly ani debaty o tom, jak protežoval svého syna na exponovanou funkci v Paříži, nebo jeho chování ve stylu celebrit showbyznysu. Dostal proto od voličů žlutou kartu. Socialisté si slibují, že s popularitou, jaká se prokázala včera, vyhrají za dva roky i prezidentské volby.

Účast v nedělním hlasování, které rozhodovalo o obsazení 1880 křesel v regionálních správách, byla 51 procent ze 45 milionů registrovaných voličů. To je zhruba o 10 procent méně než v předchozích krajských volbách v roce 2004.

Vydáno pod