Ministři EU dnes, o Haiti, Blízkém východě, Íránu a přípravě summitu

Brusel - Situace na Haiti, mírový proces na Blízkém východě a příprava jarního summitu EU jsou hlavními body dnešní bruselské schůzky ministrů zahraničí a ministrů pro evropské záležitosti členských zemí Evropské unie. Ministři na schůzce ostře kritizovali Írán kvůli cenzuře internetu a rušení satelitního televizního vysílání. V prohlášení také Teheránu pohrozili, že je blok připraven kvůli tomu přistoupit k blíže neurčeným krokům, které by situaci vyřešily.

K rušení signálu a cenzuře internetu sáhla íránská vláda vloni po vlně opozičních povolebních demonstrací. Stav trvá dodnes a postižena je třeba britská BBC nebo Deutsche Welle.

Na jarním summitu EU, který se bude konat ve čtvrtek a v pátek, se bude mimo jiné rozhodovat o citlivých otázkách spjatých s pomocí Řecku, které se potýká s vážnými hospodářskými problémy a vysokým zadlužením.

Kohout se dnes sejde s Vicenovou

Českou republiku kromě ministra pro evropské záležitosti Juraje Chmiela zastupuje v Bruselu i šéf české diplomacie Jan Kohout. Ten se dnes také sejde s českou velvyslankyní při EU Milenou Vicenovou a probere s ní její další působení na jejím prestižním postu a v české diplomacii vůbec.

Milena Vicenová na bruselském summitu EU
Zdroj: ČT24