V lavině na Slovensku zahynuli dva čeští turisté

Bratislava – V Necpalské dolině ve slovenské Velké Fatře zasypala lavina šest Čechů. Dva zahynuli, čtyřem se podařilo z laviny vyhrabat. Za poslední týden jde již o druhou lavinu na Slovensku, která zachytila Čechy. Před týdnem zabila lavina při výstupu na horu Poludňový grúň v Malé Fatře českého snowboardistu.

Podle informací záchranářů byla zasažena sedmičlenná skupina. Ti, co před lavinou stačili utéct, zavolali horskou službu. Krátce po poledni dorazili na místo záchranáři ve třech vrtulnících. Zasypané lyžaře našli metr a půl pod sněhem, pomoct jim ale už nedokázali. Skialpinisty hledali i lavinoví psi a dva vrtulníky. K záchraně života zasypaných nepomohlo ani to, že měli u sebe lavinové vyhledávací přístroje.

Ve Velké Fatře leží v současné době na některých místech až 80 centimetrů sněhu. Horská služba na celý dnešní den vyhlásila mírné lavinové nebezpečí, tomu odpovídá druhý stupeň na pětibodové škále.

Sněhová pokrývka vlivem oteplení částečně sedla k povrchu, na strmých svazích je jen mírně zpevněná. Dvanáct kilometrů dlouhá Necpalská dolina je oblíbeným turistickým místem. Začíná v obci Necpaly a končí pod úpatím hory Ploská.

Za poslední týden jde už o druhou lavinu, která na Slovensku zavalila Čechy. Minulou středu zahynul v Malé Fatře snowboardista, když stoupal na Polodňový grúň. Jeho kamarád se ještě dokázal ze sněhu dostat sám. Horská služba varuje, že Češi na Slovensku často riskují. Nejtragičtější byl prosinec v roce 2005. Lavina v Roháčích zabila sedm alpinistů, kteří bivakovali v lavinovém poli.

Slovenská horská služba
Zdroj: ČT24