V Řezně obviněno již šest duchovních ze zneužívání

Řezno/Berlín – Již šest duchovních bylo obviněno ze zneužívání členů věhlasného německého chlapeckého sboru Řezenští chrámoví vrabci. Oznámil to dnes mluvčí řezenského biskupství Clemens Neck. O možném podílu bratra současného papeže Georga Ratzingera, který sbor v letech 1964 až 1994 vedl, se nezmínil. Řezenské biskupství už dříve oznámilo, že konkrétní podezření existují proti dvěma dnes již mrtvým duchovním. Oba byli podle biskupství za své činy v minulosti soudem potrestáni.

Neck dnes uvedl, že vedle údajných obětí těchto dvou mužů se diecézi přihlásilo dalších sedm bývalých členů sboru, kteří ze sexuálního zneužívání a tělesných trestů obvinili čtyři dosud žijící kněze a dvě jeptišky. Pět se jich údajně provinilo před polovinou 70. let, jeden případ je z roku 1984, doplnil Neck. Jménem biskupství znovu požádal všechny oběti za odpuštění.

V německém tisku se objevily informace, že ke zneužívání v nejpopulárnějším chrámovém sboru v zemi docházelo ještě v roce 1992. Jeden z tehdejších žáků časopisu Der Spiegel vylíčil, že sexuální a tělesné násilí bylo v řezenském internátu všudypřítomné. Starší spolužáci ho prý znásilňovali a k sexuálním stykům docházelo také v domě prefekta.

Papežův bratr prý na členy sboru házel židle

Bývalý žák se podle časopisu vyjádřil také k osobě bratra nynějšího papeže Benedikta XVI., který byl prý členy sboru vnímán jako „extrémně cholerický a prchlivý“ člověk, jenž na sboristy házel i židle. Šestaosmdesátiletý Georg Ratzinger sice v tisku připustil, že v 70. letech občas dal některému sboristovi pohlavek, nikdy však prý nikoho nezbil „do modra“. Když pak byly v 80. letech tělesné tresty zakázány, úzkostlivě to podle svých slov dodržoval a o zneužívání dětí ve sboru prý nevěděl.

Vatikán v souvislosti s tímto případem již dříve uvedl, že spatřuje snahy zatáhnout do skandálu samotného Benedikta XVI., který v minulosti působil jako mnichovský arcibiskup a podle některých tvrzení o zneužívání dětí duchovními v Bavorsku věděl a zatajil to.

Arcibiskup Joseph Ratzinger, nynější papež, tehdy v příslušném církevním grémiu totiž schválil přemístění jednoho kněze zapleteného do zneužívání nezletilých. Zmíněný muž byl přeložen z Essenu do jisté mnichovské oblasti. Po nějaké době bylo jeho pedofilní chování opět odhaleno a církevní hodnostář byl posléze odsouzen.

Vydáno pod