Jedna z povstaleckých skupin v Afghánistánu chce bojovat proti Tálibánu

Kábul - Klíčová afghánská povstalecká skupina nabídla spojenectví prezidentovi Hamídu Karzáímu. Rebelové z hnutí Islámská strana, kteří jsou vedle Tálibánu nejsilnějšími protivníky centrální vlády, ale mají podmínku, zahraniční jednotky musí do léta pryč ze země.

Gulbuddin Hekmatjár, hrdina války proti Sovětům, už osm let vede válku proti afghánské vládě a zahraničním jednotkám. Už několikrát přešel z jedné strany fronty na druhou. Teď se o to pokouší znovu. Velí jedné ze dvou nejsilnějších, na Tálibánu nezávislých skupin povstalců. Teď chce jednat o míru.„Mohu potvrdit, že delegace hnutí Islámská strana předložila v Kábulu mírový plán,“ řekl.

Jeho součástí je stažení všech zahraničních jednotek letos v létě. Mimoto má afghánská vláda vypsat volby a změnit ústavu. Výměnou má prezident Karzáí ve válce proti Tálibánu získat spojenectví velitele s velmi barvitou minulostí.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Opěvovaný i nenáviděný Hekmatjár

Jako jeden z velitelů mudžáhidů vedl Hekmatjár odboj proti Sovětům. Od USA, Saúdské Arábie a Pákistánu dostal miliardy dolarů. Po vítězství povstalců se stal v roce 1992 premiérem. Afghánistán ale okamžitě zachvátila občanská válka. Hekmatjár několikrát změnil spojence a jeho vojáci nemilosrdně rozstříleli většinu Kábulu. 

Po spojenecké invazi v roce 2002 se Hekmatjár spojil s dřívějším nepřítelem Tálibánem. V minulých týdnech se ale jeho muži střetli s tálibánci v bojích o kontrolu nad několika vesnicemi. Hekmatjár vzápětí zahájil jednání s centrální vládou. Prezident Karzáí si od nich hodně slibuje, všechny jeho dřívější pokusy o příměří s povstalci skončily nezdarem. Požadavky rebelů jsou ale zatím nereálné.

Bojovníci Tálibánu
Zdroj: ČT24