Rada vysídleneckého centra se rozšíří

Berlín – Po nedávných rezignacích české historičky Kristiny Kaiserové a jejího polského kolegy se rada nadace vysídleneckého centra v Berlíně rozšíří. Shodlo se na tom dnešní zasedání správní rady nadace Útěk, vyhnání, usmíření. Rada se pokusí najít za historiky náhradu mezi odborníky ze střední Evropy.

Projekt vysídleneckého centra dozná zásadních změn. Rada, která má celý projekt řídit, by se měla rozšířit ze 13 členů na 21. Dnes byl do vedení přizván německý historik a odborník na holocaust Michael Dorrmann. Jeho povolání je prý signálem o koncepci připravovaného muzea. 

Kritika projektu vysídleneckého sídla byla v poslední době stále více slyšet. Česká historička z rady odešla poté, co se jí nelíbila politizace celého projektu. Představenstvo nyní připravuje koncepci nového muzea. Jeho hlavní body chce oznámit ale až na podzim. 

S rozšířením členů správní rady nadace počítala už únorová dohoda koaličních stran s vedením německého Svazu vyhnanců (BdV), na jejímž základě rezignovala kontroverzní předsedkyně BdV Erika Steinbachová na požadované místo v radě výměnou za zdvojnásobení počtu zástupců svazu v tomto grémiu. Součástí nového formování správní rady má být i rozšíření vědeckého poradního orgánu nadace z devíti na 15 odborníků. 

Vysídlenecké centrum v Berlíně má připomínat osudy lidí, kteří v minulém století nuceně opustili své domovy. Bude se tak zabývat i osudy Němců odsunutých po válce z českého a polského území.

Vydáno pod