USA a Izrael chtějí překonat neshody

Washington - Americký prezident Barack Obama se ve Washingtonu sejde s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Schůzka se uskuteční dva týdny poté, co mezi USA a židovským státem vypukla diplomatická krize. Odstartovalo ji rozhodnutí o nové izraelské výstavbě na palestinských územích. Izraelský premiér dnes v projevu na výročním zasedání Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti ve Washingtonu prohlásil, že má Izrael právo na výstavbu v Jeruzalémě, jelikož toto město není „osada“. Netanjahu připomněl, že židovské čtvrti Jeruzaléma zůstanou součástí Izraele v rámci jakékoliv mírové dohody, takže tamní výstavba principy případné dohody neopouští.

„Židovský národ budoval Jeruzalém před 3000 lety a židovský národ buduje Jeruzalém i dnes. Jeruzalém není osada. Je to naše hlavní město,“ prohlásil Netanjahu. Ve svém projevu také varoval před jadernou hrozbou z Íránu. „Dnes roste nebývalá hrozba pro lidstvo. Radikální íránský režim vyzbrojený jadernými zbraněmi by mohl přivodit konec období jaderného míru, jenž na světě trvá 65 let,“ podotkl.

Podle Clintonové podkopává výstavba vzájemnou důvěru

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová prohlásila, že nová výstavba v Jeruzalémě nebo na západním břehu Jordánu podkopává vzájemnou důvěru a ohrožuje rozhovory, které jsou prvním krokem k plnohodnotným jednáním, zastaveným od prosince 2008. „Navzdory těmto neshodám zůstává podpora Spojených států Izraeli skálopevná a trvalá,“ řekla.

Oznámení o tom, že chce Izrael postavit 1600 nových bytů pro židovské osadníky ve východním Jeruzalémě, přišlo ve chvíli, kdy na Blízký východ před dvěma týdny přijel americký viceprezident Joe Biden. Ten mimo jiné Izraeli slíbil ochranu před hrozbami Íránu. Těsně před příletem Bidena souhlasilo palestinské vedení s obnovením nepřímých rozhovorů s Izralem. Prostředníkem by měli být Američané.

Mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci se ale kvůli výstavbě nových bytů opět zastavila na mrtvém bodě. Palestinskou podmínkou k jednání je totiž úplné zastavení této výstavby. Ta totiž rozšiřuje židovské osídlení na místě, ze kterého chtějí mít Palestinci hlavní město svého budoucího státu.