Schindlerův seznam je na prodej

New York - Jedna ze čtyř existujících verzí Schindlerova seznamu je na prodej. Jde o jediný exemplář, který je v rukách soukromého majitele. Ten chce za 13stránkový dokument přes 40 milionů korun. Seznam víc než 800 jmen sestavil za druhé světové války německý podnikatel Oskar Schindler ve snaze zachránit co nejvíc Židů. Odborníci, kteří prodej zprostředkovávají, říkají, že jde o jeden z nejdůležitějších dokumentů vztahujících se k válečnému období a nacistickému Německu.

„Možná je to nejdůležitější dokument vztahující se k druhé světové válce,“ myslí si organizátor prodeje Gary Zimet. „Je to jediný exemplář, který byl dosud v soukromém držení,“ dodal. Jeho cena proto bude vysoká. Zimet ale nechce s kupci licitovat, uvedl, že seznam prodá prvnímu zájemci, který zaplatí požadovanou sumu. 

Oskar Schindler, rodák ze Svitav a kontroverzní německý obchodník, byl členem nechvalně proslulé NSDAP a spolupracovníkem nacistické vojenské výzvědné služby. Na sklonku války však zachránil na 1200 Židů před deportací do koncentračního tábora. Pomocí úplatků a kontaktů dosáhl toho, že je převezl do muniční továrny v Brněnci na Moravě.

Kdo ale vlastně dokument prodává, není známo. Oskar Schindler za války vypracoval celkem sedm verzí seznamu, čtyři se zachovaly. Exmeplář, který je nyní na prodej, je datován 18. dubna 1945 a má třináct stránek. Je na něm 801 jmen Židů, jejich data narození a povolání. 

Další exemplář Schindlerova seznamu se nachází v americkém Muzeu holocaustu ve Washingtonu, druhý ve spolkovém archivu v Koblenci a dva jsou v memoriálu Jad vašem v Jeruzalému. Schindlerův seznam proslavil po celém světě stejnojmenný film hollywoodského režiséra Stevena Spielberga. 

ilustrační foto
Zdroj: ČT24
Vydáno pod