SpaceShipTwo absolvovala první zkušební let

Los Angeles - Soukromá kosmická loď SpaceShipTwo britského miliardáře Richarda Bransona v pondělí podnikla první zkušební let. Nebylo při něm naplánováno oddělení vesmírného modulu od nosného letounu, a stroj tak nedosáhl hranice vesmíru, za kterou je označována výška 100 kilometrů nad zemským povrchem. Branson ale i tak označil zkoušku za úspěch. Kosmická loď odstartovala z Mohavské pouště a vystoupala do výšky téměř 14 kilometrů. Let trval téměř tři hodiny, poté se vesmírný modul i s nosným letounem vrátil na letiště. „Nebylo pro nás žádné překvapení, že let proběhl tak dobře,“ řekl Branson.

Při skutečném letu do vesmíru by měl nosný letoun vystoupat do 15 kilometrů a poté by se od něj měla oddělit kosmická loď. Raketový pohon by ji následně měl vynést do výšky 110 kilometrů a posádka by tak na několik minut zažila stav beztíže. Loď by ale neměla dosáhnout orbitální dráhy ani obkroužit Zemi. Její let tak připomíná lety prvních amerických astronautů ze 60. let minulého století.

Letenka do vesmíru za více než tři a půl milionu

Podle Bransona by testovací lety SpaceShipTwo měly pokračovat do roku 2011, o rok později by už kosmické plavidlo mělo nést do kosmu první vesmírné turisty. Na palubě stroje by měli být dva piloti a šest turistů, kteří si kromě prožitku stavu beztíže budou moci prohlédnout Zemi z kosmu. Letenky do vesmíru stojí 200 000 dolarů (3,7 milionu korun). Zálohu už složilo přes 300 lidí.

Konstrukce SpaceShipTwo je založena na technologii použité u letounu
SpaceShipOne, jemuž se jako prvnímu stroji nevládní organizace podařilo v
roce 2004 překročit hranici vesmíru. Její následník je však dvakrát tak
velký, jeho délka činí 18 metrů.

Vydáno pod