Nepláče, nezlobí. To dítě je robot

Tokio - Ve vlasti robotů, Japonsku, přišel na svět nový prototyp v podobě novorozeného dítěte. Tým studentů, který ho zkonstruoval, se snažil, aby byl mini robot co nejmilejší. Chtějí s jeho pomocí přesvědčit mladé páry, aby něco udělali se zoufale nízkou japonskou porodností.

Robotické mimino se jmenuje Jotaro a většinu času prospí. Když ale jeho tatínek konstruktér zahrká chrastítkem, otevře oči a bezelstně se rozzáří. Broukáním reaguje na pohlazení. „Chtěli jsme, aby lidé zažili tu nevinnou radostnou tvářičku, tak typickou pro nemluvňata,“ říká Hiroki Kunimura, student univerzity v Cukubě.  

Přestože iluzi spokojeného děťátka navozuje světelná projekce na silikonové slupce obličeje a pohyby jsou výsledkem složitého mechanismu, člověk se neubrání, aby úsměvy robota neopětoval. A s tím právě výrobci počítají. „Bylo by skvělé, kdyby díky této zkušenosti začali lidé toužit po vlastním dítěti, kdyby jim došlo, že práce není všechno a že by si mohli pořídit rodinu,“ doufá Kunimura. 

Robotické mimino má přimět Japonce, aby měli děti (zdroj: ČT24)

V Japonsku má robot zvýšit porodnost, aby země přestala vymírat. Naopak třeba v Británii už byly pokusy s plačící robotickou panenkou. Jejich cílem ale bylo ukázat teenagerům, že nechtěné těhotenství znamená těžkou rodičovskou dřinu.