Arbitráž o vytyčení hranic s Chorvatskem není proti slovinské ústavě

Lublaň – Slovinský ústavní soud dnes rozhodl, že arbitrážní ujednání o vytyčení hranice s Chorvatskem je v souladu se slovinskou ústavou. Padla tak zřejmě překážka, která více než rok blokovala přístupové rozhovory Chorvatska k Evropské unii. Slovinský parlament tak nyní může přistoupit k ratifikaci příslušné smlouvy. V Chorvatsku smlouva o hranicích se Slovinskem už v tamním parlamentu ratifikována byla.

Slovinsko, které se zatím jako jediná někdejší jugoslávská republika v roce 2004 připojilo k EU, blokovalo přístupové rozhovory s Chorvatskem od loňského prosince do září, kdy slovinský premiér Borut Pahor se svou chorvatskou kolegyní Jadrankou Kosorovou souhlasili s mezinárodní arbitráží. Přijetí Chorvatska do EU se očekává v roce 2011. 

Svárem slovinsko-chorvatských vztahů se staly hranice kolem Piranského zálivu. Spor se táhne už od rozpadu bývalé Jugoslávie v roce 1991. Společná hranice sleduje řeku Dragoni a ta se do Piranského zálivu vlévá pro Slovince v nešťastném úhlu. Jediná cesta do mezinárodních vod a pro střední Evropu také jediná brána k Jadranskému moři totiž vede přes vodní území Chorvatska. 

V roce 2001 podepsali tehdejší předsedové obou vlád dohodu, která Slovinsku přidělila dvě třetiny Piranského zálivu. Smlouva však neprošla chorvatským parlamentem. Chorvati ji považovali za neplatnou, Slovinci tvrdili opak. Spor by nyní podle dohody měla vyřešit arbitráž.

Vydáno pod