Gruzie a Švýcarsko přijaly vězně z Guantánama

Tbilisi - Gruzie přijala tři vězně z amerického Guantánama. Úřady s ohledem na bezpečnost nezveřejnily o mužích žádné podrobnosti, jen to, že pocházejí z Blízkého východu. V zemi budou žít bez omezení, nesmějí z ní ale vycestovat. Přesun vězňů proběhl za přísných bezpečnostních opatření, ujistilo americké ministerstvo spravedlnosti. Do Švýcarska byli z Guantánama převezeni také dva čínští Ujguři; jde o dva bratry ve věku 45 a 34 let.

Peking požadoval, aby byli oba Ujguři převezeni do Číny, americká vláda to ale odmítla, protože by tam podle ní vězni čelili perzekuci. Dodala, že najít zemi ochotnou přijmout zadržené jí trvalo několik měsíců. Podle ministerstva spravedlnosti propuštění Ujgurů z Guantánama schválila už minulá administrativa prezidenta George Bushe, protože už prý pro USA nepředstavují nebezpečí.

Na Guantánamu, které chce americký prezident Barack Obama zrušit, zůstává ještě nejméně 183 podezřelých. O uzavření Guantánama rozhodl Obama krátce po svém nástupu do Bílého domu. Věznice měla přestat fungovat letos v lednu, tento termín ale americká administrativa nesplnila. Stále totiž řeší, kam by propuštěné umístila.

Desítky ze zadržovaných se už z Guantánama přesunuly jinam. Několik se jich vrátilo do Afghánistánu, další odjeli na Bermudy, do Čadu, Británie, Francie, Irska, Portugalska a dalších států. Ochotu přijmout vězně vyjádřilo i Maďarsko a další země. ČR o převzetí propuštěných zatím neuvažuje.

Vydáno pod