Pád letadla u Černíkovic ovlivnil zvláštní osud americké posádky

Černíkovice – Obyvatelům obce Černíkovice ve východních Čechách se 24. března 1945 mohl naskytnout dramatický pohled. V blízkosti obce totiž havaroval americký bombardér B-17, známý jako „létající pevnost“. Z hořícího stroje se tehdy zachránilo 10 příslušníků posádky, kteří však ihned po seskoku museli bojovat s německými vojáky. Mohutné letadlo bylo součástí letky, která startovala z Itálie a měla za cíl zničit německou továrnu Daimler–Benz v Berlíně. Do skomírající metropole německé říše tehdy letělo celkem 400 strojů. Část letadel však byla nepřítelem napadena nad Krušnými horami, za frontovou linii Rudé armády se tehdy nedostalo 5 posádek, mezi nimi i havarovaný bombardér u Černíkovic.

Letoun číslo 6640 dostal zásah do druhého motoru, kapitán se proto rozhodl vrátit na základnu. Po 15 minutách ale začal jeden motor hořet a druhý vysadil, Američani proto museli z letadla vyskákat. „Vyskákali prakticky do prostoru, kde je zajali němečtí vojáci. Když tu létající pevnost začali opouštět, tak i rekonvalescenti německé armády po nich stříleli,“ popisuje historik Jiří Rajlich.

Nálet nad německým územím
Zdroj: ČT24

Celý boj na zemi se odehrál během krátké chvíle, místní lidé proto ani nezaznamenali přítomnost spojeneckých letců. Ti byli odvedeni do nákladních aut a odvezeni pryč. Polovina z nich skončila v koncentračním táboře v Buchenwald. „Tam ale dlouho nesetrvali. Většina posádky byla osvobozena 25.4. V zajetí tak byli asi měsíc,“ dodal Rajlich.

Dalších padesát let trvalo, než se historikům podařilo osvětlit okolnosti pádu letadla a identifikovat zatčené letce. Komunistický režim utnul veškeré snahy osvětlit osud americké posádky. Přesto se v devadesátých letech tři členové posádky do malé vsi poblíž Rychnova nad Kněžnou opět podívali.

Vydáno pod