Gang Čechů a Slováků v Británii odsouzen za machinace se sociálními dávkami

Londýn – Šestice Čechů a Slováků byla ve Velké Británii kvůli podvodům se sociálními dávkami odsouzena do vězení na rok a půl až čytři roky. Odsouzení založili stavební společnost, na její zaměstnance pak získávali podporu, přišli si tak na 450 tisíc liber, což je v přepočtu skoro třináct milionů korun.

Hlavou gangu byl šestatřicetiletý Petr Bogar, který se svou manželkou Jarmilou Konopovou založil na severovýchodě Anglie stavební společnost Ragob Building Services. Pro své zaměstnance pak žádali podporu. Celkem 55 lidí tak získalo britské sociální dávky. Později se ale ukázalo, že mnozí v Británii vůbec nepracovali. Přiletěli sem jen vyřídit si sociální podporu. Z 55 žádostí úřady vyřídily kladně 38. 

Bogar se policii přiznal, že prý zatčení očekával. „Předpokládal jsem, že to je jen otázka času,“ uvedl. Jeho advokáti se ale snažili soud přesvědčit, že nešlo o podvod. Firma se prý snažila fungovat, kvůli krizi ale nakonec zkrachovala. Soudce byl ale jiného názoru, rozhodl, že společnost byla fiktivní, a šlo tudíž o podvod. 

Obhájci také hájili obviněné tím, že je snadné britský systém dávek zneužít a že nejde o první ani poslední podvod tohoto druhu. Nicméně britské ministerstvo práce to odmítá a v souvislosti s tímto případem uvedlo, že by měl sloužit „jako lekce ostatním, že v Británii není místo pro 'benefitovou turistiku“.

Vydáno pod