Vědci varují: Na rentgen kyčle a pánve se nedá zcela spoléhat

New York - Rentgen kyčle a pánve neodhalí až třetinu zlomenin. Když se lékaři spolehnou jen na něj, může to podle nich vést k chybné diagnóze, tvrdí američtí vědci z Dukeovy univerzity, kteří prověřili 92 případů. S pomocí detailnější magnetické rezonance objevili u 35 pacientů zlomeniny, které rentgen neprokázal. Výsledky jsou zveřejněny v časopise American Journal of Roentgenology.

„Diagnóza traumatické zlomeniny nejčastěji začíná a končí rentgenem kyčle, pánve nebo obojího,“ upozornil vedoucí výkumu Charles Spritzer. „V některých případech je však vyloučení traumatické zlomeniny obtížné,“ dodal.

Výzkumní pracovníci říkají, že stojí za to užívat magnetickou rezonanci stejně jako rentgen, pokud jsou lékaři na pochybách, neboť pacienti s podobnými zlomeninami jsou často staršího věku s vyšším než průměrným rizikem komplikací a úmrtí.

„Přesná diagnóza fraktur kyčle a pánve na pohotovosti může pomoci pacientům se rychleji dostat k chirurgické léčbě, je-li potřeba, a snížit počet hospitalizací u pacientů, kteří zlomeniny nemají,“ uvedl Spritzer.

Tony Nicholson z Královské rentgenologické akademie uvedl, že závěry výzkumu kvantifikovaly něco, co je již známé. Nemyslí si, že by bylo možné nebo rozumné, aby každý pacient podstoupil vyšetření magnetickou rezonancí. „V konečném důsledku jde o to být prozíravý. Jestliže má starší pacient přetrvávající bolesti, i když z jeho rentgenu vyplývá, že má pouze artritidu, bylo by velmi rozumné vyšetření magnetickou rezonancí požadovat, aby se zjistilo, zda se nejedná o zlomeninu,“ uvedl Nicholson.