Ministr Barták jednal v Pákistánu nejen o bezpečnostní situaci

Islámábád - Ministr obrany Martin Barták v Pákistánu jednal s prezidentem Ásifem Alím Zardárím i premiérem Júsafem Giláním. Tématem rozhovorů byla vojenská i ekonomická spolupráce. Bodem jednání se tak staly české bitevníky L-159 nebo modernizace vrtulníkového arzenálu. V otázce bezpečnosti regionu potvrdili představitelé Pákistánu, že podporují boj proti terorismu v sousedním Afghánistánu.

Jednání měla více rovin – vojenskou, politickou a ekonomickou. Vojenskou spolupráci obou zemí projednával ministr Barták se svým pákistánským protějškem. Jednalo se především o bitevních letounech L-159, palných zbraních a také o modernizaci vrtulníků, s čímž mají Češi zkušenosti.

Během rozhovoru s premiérem Giláním a prezidentem Zardárím probíral český ministr obrany především bezpečnostní situaci v regionu a boj proti terorismu, na kterém se Česká republika podílí v sousedním Afghánistánu.

Telefonát Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Pákistánská strana, přestože nepříliš ráda vidí operovat cizí jednotky na svém území, potvrdila české delegaci, že s potěšením sleduje působení zahraničních vojsk v Afghánistánu, protože si je velmi dobře vědoma, že stabilita této země je pro Pákistán klíčová.