Ochranka lodi zřejmě poprvé zastřelila somálského piráta

Nairobi - Pirátské přepady lodí u somálského pobřeží mají nejspíš první oběť na straně útočníků. Soukromá ochranka na palubě lodi plující pod panamskou vlajkou zastřelila jednoho z pirátů, kteří plavidlo přepadli. Tělo později našla španělská válečná loď, která v oblasti hlídkuje. Šest dalších podezřelých pirátů Španělé zadrželi. Oznámil to dnes mluvčí námořních sil Evropské unie John Harbour.

Britský zpravodajský server BBC a agentura AP uvedly, že útočníci napadli loď MV Almezaan plující pod panamskou vlajkou. Na místo bylo v úterý přivoláno španělské plavidlo Navarra působící v rámci evropské protipirátské mise. Piráti se po nezdařené akci pokusili na dvou člunech a mateřské lodi uniknout, námořní síly je ale našly a zadržely. Na jednom ze člunů objevily také tělo zastřeleného piráta.

Zadržení jsou nyní ve vazbě. Španělsko již kontaktovalo somálskou vládu kvůli předání těla a majitele lodi, aby mohlo útočníky formálně obvinit a vydat je k souzení Seychelským ostrovům nebo Keni, se kterými má Evropská unie v této věci smlouvu. Počet pirátských útoků loni vzrostl o 40 procent. Více než polovinu ze 406 nahlášených incidentů mají na svědomí somálští lupiči. Podle odborníků se je nepodaří zvládnout, dokud nebude v Somálsku ustavena stabilní vláda.

Před útoky pirátů v Adenském zálivu a v západní části Indického oceánu chrání kromě protipirátské mise Evropské unie i vojenské lodi USA a Číny. Obchodní lodi však stále častěji mají na palubě také soukromou ochranku, která má útočníky odradit.

Vydáno pod