Žáci na Sibiři několik měsíců mlátili 73letou tělocvikářku

Moskva – Velký rozruch vzbudil v Rusku případ z jedné školy u Irkutska na Sibiři, kde žáci deváté třídy nejméně po tři měsíce bili svou 73letou učitelku tělocviku. Ta si na šikanu kvůli skleróze nestěžovala, případ upoutal zájem úřadů až dlouho poté, co sami sadističtí žáci cynicky zveřejnili brutální záběry na internetu. Stalo se tak na základě stížnosti rodičů jiných žáků. Úřednice, která má školství v okrese na starosti, pak vyrozuměla policii. Kvůli skandálu už přišla o místo ředitelka školy.

Vedení školy v městečku Šelechovo prý vědělo, co se děje, ale rozhodlo se nad počínáním žáků zavřít oči a vše utajit. „Všichni si o tom šeptali, ale raději chodili po špičkách kvůli ředitelce, která po šest let tvrdohlavě trvala na tom, že se špína ven nevynáší,“ vysvětlila jedna z učitelek. Sama učitelka tělocviku kvůli silné skleróze trpí ztrátami paměti, a tak pokaždé vstupovala do školy bez ponětí, co za trápení ji zase čeká. „To jsem já?“ pozastavila se při promítání videozáznamů. „Něco takového děti nemohly udělat,“ dodala a rozplakala se. Ve škole učila 53 let a život si bez ní nedokáže představit.

Rodiče mladých delikventů ale odmítají uvěřit vlastním očím a policii tvrdí, že naopak učitelka se dopouštěla násilí na jejich dětech. Rodiče jednoho dítěte už na učitelku dokonce podali trestní oznámení.