New York Times: Papež se podílel na zamlčování případů pedofilie

New York – Římskokatolická církev se opět otřásá v základech. Papež Benedikt XVI. totiž nyní čelí obvinění z podílu na zamlčování případu zneužívání dětí duchovním římskokatolické církve. S obviněním přišel americký list The New York Times. Papež, v té době kardinál Joseph Ratzinger, podle listu v devadesátých letech nereagoval na informace o případu amerického kněze, který ve škole pro neslyšící ve Wisconsinu zneužil možná až dvě stě chlapců. Vatikán dnes uvedl, že se o případu dozvěděl pozdě, až když už byl podezřelý duchovní velmi starý a nemocný. Svatý stolec zároveň chápe tento případ jako snahu očernit papeže Benedikta XVI.

Případ se týká duchovního Lawrence Murphyho, který v letech 1950-74 pracoval v prestižní škole pro neslyšící děti. Tehdejší arcibiskup v Milwaukee Rembert Weakland poslal v roce 1996 kardinálu Ratzingerovi jako tehdejšímu šéfovi Kongregace pro nauku víry dva dopisy o Murphyho případu, ale nedočkal se odpovědi. Po osmi měsících obdržel od druhého muže kongregace kardinála Tarcisia Bertoneho pokyn, aby zahájil utajený církevní proces, který by Murphyho zbavil kněžského úřadu.

Kardinál Bertone ale údajně proces zastavil, když sám Murphy poslal Ratzingerovi dopis, v němž proti procesu protestoval. Argumentoval tím, že proces je nepatřičný, protože se již kál ze svých skutků, jeho zdraví není pevné a věc je promlčená. Listiny, které má The New York Times k dispozici, neobsahují případnou Ratzingerovu odpověď.

Vatikánský list L'Osservatore Romano dnes napsal, že se případ církev nesnažila utajit. Vatikán spatřuje v současné kampani jasný a opovrženíhodný záměr zaútočit na papeže Benedikta XVI. a za každou cenu ho očernit.

Oficiální prohlášení Vatikánu

„Vzhledem k tomu, že otec Murphy byl starý a jeho zdraví bylo chatrné, že žil v odloučení od světa a že nebyly žádné informace o případných zneužitích v posledních 20 letech, kongregace arcibiskupství v Milwaukee navrhla, aby otec Murphy omezil své církevní aktivity a aby přijal plnou zodpovědnost za závažnost svých činů.“

Usvědčující dokumenty církev tajila

The New York Times získal dokumenty přesto, že se je církev snažila utajit. Redaktorům je dodali právníci pěti Američanů, kteří v Murphyho případu žalují milwaukeeskou arcidiecézi. Murphy nebyl nikdy souzen ani církevně potrestán, jeho skutky ignorovala i policie. Tři wisconsinští arcibiskupové byli o jeho činech informováni, ale nikdo z nich případ neoznámil. Murphy byl tiše přeložen do jiné diecéze, kde žil dalších 24 let mezi dětmi ve školách a nápravných zařízeních. Zemřel v roce 1998.

Americký deník požádal o komentář mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho, který případ označil za „tragický“. Dodal, že Vatikán o záležitosti nevěděl do roku 1996, kdy už se jím světské úřady dávno nezabývaly. Murphyho zdravotní stav a skutečnost, že šlo o obvinění staršího data, mohly podle Lombardiho ovlivnit tehdejší církevní rozhodování.

Papež se dostává pod tlak

Oběti amerických pedofilních kněží dnes protestovali přímo ve Vatikánu. Krátce na to je odvedla policie. „Chceme, aby papež otevřel archivy a strhl zeď tajnůstkaření, která církvi působí tolik škody a utrpení,“ prohlásil Peter Isely, který je jednou z obětí zneužívání.

Pedofilní skandály v rodném Německu i jinde po světě papežovi snižují důvěru. U Němců klesla z 38 procent na 24 a u německých katolíků dokonce z 62 na 39 procent. Církev se brání, že čelí kampani plné předsudků a zloby. Podle kritiků ale platí za to, že po desetiletí umlčovala tolik výbušných skandálů.

Katolická církev se otřásá v základech

Obvinění papeže v deníku The New York Times přichází pro katolickou církev v krušné době. Loni v květnu irská vládní komise po devítiletém vyšetřování zveřejnila podrobnosti o skandálu katolické církve se zneužíváním dětí v církevních školách. Zpráva měla přes 2 500 stran, obsahovala výpovědi týraných dětí od třicátých let minulého století. Komise obvinila církevní hodnostáře z toho, že podporovali tvrdé rituální tresty a kryli pedofily při sexuálním zneužívání dětí.

Letos v lednu se objevily zprávy o zneužívání dětí na německých církevních školách. Nejdříve se objevila informace o zneužívání dětí na jezuitském gymnáziu Canisius-Kolleg v 70. a 80. letech. Případ vyvolal velký ohlas, na veřejnost začaly vystupovat desítky obětí zneužívání i na jiných školách, kteří celý život temnou etapu svého dětství tajily. Několik kněžích se ke zneužívání pod tlakem přiznalo.

Jezuitský řád zahájil rozsáhlé vyšetřování celé kauzy, která se rozrostla do netušených rozměrů. Oběti podle právničky Ursuly Raueové líčily, že se jich učitelé převážně dotýkali na genitáliích a dopouštěli se „dotěrných něžností“. Někteří ze žáků, kteří byli vystaveni tomuto obtěžování, si podle Raueové později vzali život. Mnozí muži (dnes kolem 40 let) prý o svých zážitcích otevřeně hovořili vůbec poprvé a nesvěřili se s nimi ani svým manželkám.

Skandál se sexuálním zneužíváním dětí v církevních institucích v Německu zasáhl i věhlasný chlapecký pěvecký sbor Řezenští chrámoví vrabci. Dva duchovní tu v 50. až 70. letech zneužívali chlapce. Soud je tehdy ve vší tichosti potrestal. Dále se objevily informace o zneužívání v 70. letech v chlapeckém internátě v Bensheimu.

Skandál se rozhořel i v Rakousku

Na 17 případů zneužívání dětí v zařízeních katolické církve se přišlo také v Rakousku. Podle mluvčího vídeňské arcidiecéze Ericha Leitenbergera se stalo osm případů ve vídeňské arcidiecézi, po dvou případech v diecézi Štýrský Hradec, St. Pölten a Innsbruck, po jednom pak v Linci, Salcburku a Eisenstadtu.

Skandál v Rakousku odstartoval Bruno Becker, opat kláštera sv. Petra v Salcburku. Přiznal, že v roce 1969 jako 24letý zneužil tehdy 11letého chlapce. Beckera k doznání donutilo ale až to, že dnes dospělý muž vystoupil v médiích a kontaktoval jeho představené. Tvrdí, že mu předtím Becker nabídl 5 000 eur za mlčení.

Oběť zneužívání opata Bruna Beckera

„Zavedl mě ven a řekl, že mi chce něco ukázat. Pak mě k sobě přitáhl a začal na mě sahat. Cítil jsem se bezmocný.“

Po tomto případu se začaly hlásit další oběti a kromě klášterů v Salcburku a Mehrerau padlo podezření i na mnichy z kláštera Kremsmünster a Wilhering. Sexuálním výpadům a násilí čelili zřejmě i členové slavného vídeňského chlapeckého sboru Wiener Sängerknaben (Vídeňští zpěváčci).

Vatikán se dlouhou dobu k případům oficiálně nevyjadřoval. Papež se zneužíváním chlapců v Německu začal zabývat až v polovině března. Německé arcidiecéze pomalu začaly připouštět chyby a nedůslednost při řešení případů pedofilních kněžích, o kterých věděly.

S napětím bylo očekáváno papežovo pastorační poselství, které bylo určeno irským katolíkům. Papež se v něm omluvil všem obětem zneužívání a kritizoval biskupy za vážné chyby při řešení pedofilních skandálů. O případné zodpovědnosti Vatikánu se papež nezmínil. Nezmínil se ani o konkrétních trestech pro biskupy, jež nejen oběti skandálu, ale rovněž irská vláda obvinily, že dlouhé roky celou záležitost tajili. Oběti zneužívání vyjádřily nad papežským listem hluboké rozčarování.