O americké zdravotní reformě se bude hlasovat znovu

Washington – O průlomové reformě zdravotnictví bude muset americká sněmovna reprezentantů hlasovat znovu. Republikánští senátoři napadli dva body zákona, týkající se studentských půjček. Údajně porušují senátní schvalovací postup. Návrh reformy demokraté v dolní komoře schválili v neděli těsnou většinou. V úterý už zákon podepsal prezident Obama.

Mluvčí demokratického senátora Harryho Reida Jim Manley oznámil, že v balíčku opatření schváleném sněmovnou jsou dvě, která se týkají studentských půjček. Žádné z nich ale nemá dopad na státní rozpočet, takže je nelze projednat v rámci slaďovací procedury. Senát obě opatření z balíčku odstraní, jeho novou podobu potom bude muset schválit sněmovna.

Manley nicméně vyjádřil přesvědčení, že to poslanci bez problémů učiní. Pro schválení úprav pomocí slaďovací procedury se demokraté rozhodli, aby mohli reformu snáz prosadit. Tento nástroj totiž umožňuje obejít potřebu 60 hlasů v Senátu, které demokraté nemají, a umožňuje schválit zákon prostou většinou 51 hlasů.

O zdravotní reformě se bude hlasovat znovu (zdroj: ČT24)

Balíčkem opatření chtěla Sněmovna reprezentantů změnit některá ustanovení reformy, jež byla původně prosazena v Senátu. Úpravy tak počítají například se zrušením úlev pro stát Nebraska na platby do vládního programu Medicaid určeného pro chudé nebo s úpravou výše spotřební daně uvalené na nejdražší pojišťovací plány.

49 procent Američanů je proti

Zdravotnická reforma byla klíčovou domácí prioritou prvního roku vlády prezidenta Baracka Obamy. Změny systému především zavádějí povinné zdravotní pojištění nebo zakazují pojišťovnám odpírat lidem pojištění kvůli jejich zdravotnímu stavu. Náklady na změny by měly činit 940 miliard dolarů v příštích deseti letech. Za stejné období by reforma měla ušetřit ze státního rozpočtu 138 miliard dolarů.

Proti reformě protestovali republikáni, nesouhlasila s ní ani část demokratických zákonodárců. Republikáni tvrdí, že kvůli schválení zákona demokraté výrazně ztratí v listopadových volbách do Kongresu. Podle průzkumů s reformou nesouhlasilo 49 procent Američanů, pro bylo jen 40 procent.