Netanjahu odjel z USA, žádná dohoda na obzoru

Washington - Bez dohody skončila návštěva izraelského premiéra Netanjahua ve Spojených státech. Při jeho setkáních s prezidentem Barackem Obamou i blízkovýchodním zmocněncem Georgem Mitchellem se nepodařilo překonat rozpory ohledně výstavby ve východním Jeruzalémě. Jednání mělo znovu nastartovat izraelsko-palestinské mírové rozhovory. Přestože izraelská strana údajně má zájem na jejich obnovení, premiér Netanjahu neudělal během návštěvy Spojených států žádný ústupek.

Netanjahu kvůli důvěrné schůzce s Mitchellem dvakrát o několik hodin odložil svůj odlet z USA, ale rozhovor skončil bez jakéhokoli oficiálního prohlášení. Obě strany přitom podle amerických diplomatů doufaly, že se podaří dospět k vzájemně přijatelnému řešení. Izraelská strana prý má na rychlém obnovení rozhovorů s Palestinci zájem.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner AP řekl, že „Spojené státy daly během návštěvy najevo, že očekávají kroky ke zvýšení důvěry a důkazy o oddanosti mírovému procesu“. Palestinci považují východní Jeruzalém za hlavní město svého budoucího státu a Washington má pokračování izraelské bytové výstavby na tomto území za provokaci.

Podle amerických zdrojů Netanjahu nebyl během návštěvy ochoten k žádným ústupkům. Byl prý nicméně zaskočen středečním oznámením jeruzalémských městských úřadů o schválení výstavby dalších dvaceti bytů. Washington oficiálně požádal o vysvětlení tohoto kroku.